Skip to main content

Munkahelyek érintésvédelmi felülvizsgálata

Sziasztok Vállalkozók! 

Most ez a videó nektek készül, lehet ez egyéni vállalkozás, Kft. vagy Bt., esetleg Zrt, mindegy ez mindenkinek fontos infó, amit most fogok mondani. Kell-e érintésvédelmi felülvizsgálatot tartani a cégeknek? Ez a mai témánk, és azért választottam ezt a témát, mert sajnos a cégvezetők nincsenek eléggé tájékoztatva erről az információról. 

Nagyon sok helyen járunk úgy, hogy mondja az ügyfél, hogy ő megcsináltatta volna már sokkal hamarabb, ha tudja, hogy erre neki szüksége van, mert mondjuk előírja a jogszabály, törvényi előírás. S valójában így van, tehát minden vállalkozásnak és egyéni vállalkozónak is kötelező az érintésvédelmi felülvizsgálatot megcsinálnia. Vállalkozásoknak a bejegyzett telephelyen, az egyéni vállalkozóknak meg a bejelentett lakcímen kötelező lakcímen kötelező megcsináltatni ezt az érintésvédelmi felülvizsgálatot. Aki utána akar nézni az nyugodtan megteheti ez a 40/2017-es NGM rendelet, ami előírja a kiadás az 04.05-ei 2017-ben.

Ebben határozzak meg, hogy kinek kötelező megcsináltatni ezt a felülvizsgálatot. Tehát most első sorban csak az érintésvédelmi felülvizsgálatról beszélünk a 3 vizsgálat közül, a másik az a régi nevén, a villamos tűzvédelmi felülvizsgálat, most már erősáramú berendezések felülvizsgálata néven lehet ezt megtalálni illetve a villámvédelmi felülvizsgálat.

Ki ellenőrizheti a cégnél, hogy megtörtént-e ez illetve, hogy ellenőrzik-e erre a kérdésre a válaszom, hogy igen. Nagyon sok esetben hívnak fel minket úgy, sürgősen azonnal menjünk, mert volt náluk egy katasztrófavédelmi ellenőrzés vagy volt náluk a munkavédelmi hatóság és kötelezte őket ezeknek a hiányosságoknak a pótlására, amiről mondjuk adott esetben ők nem is tudtak.

Ebben a videóban most első sorban az érintésvédelmi felülvizsgálatról fogunk beszélni. Mi az az érintésvédelmi felülvizsgálat? Miért kell, miért írják ezt elő, miért kötelező?

 Én is vállalkozó vagyok, tudom, hogy milyen, amikor még egy papírt még egy általam úgy gondolt, hogy felesleges felülvizsgálatot, papírt, dokumentációt, bármit, ránk terhelnek hogy nekünk azzal még, még egy problémánk legyen, nagyon sok ilyen van, lehetne sorolni most nem megyek ebbe bele.

Az érintésvédelmi felülvizsgálat az viszont egy laikus számára az lehet, hogy plusz még egy papírnak tűnik, viszont talán hogyha nyomon követitek majd ezeket a kis videó sorozatainkat, a Bild Elektro-nak a videó sorozatait, akkor észre fogjátok venni, hogy talán rájöttök arra, hogy ez annyira nem is papír nem is csak papír az egész. Jó, hogy ellenőrzik és kötelezővé teszik, de egy idő után az ember a józan eszével belátja majd, hogy ezek a felülvizsgálatok ezek tényleg jók és hasznosak. Tehát maga az érintésvédelmi felülvizsgálat arról szól, hogy azt vizsgáljuk ilyenkor, hogy egyszeres hiba esetén normál esetben feszültség alatt nem álló részek -hiba esetén- feszültség alá kerülve még biztonságosan leoldják-e vagy megszünteti-e a hibát maga a rendszer. Ezek ilyen, ezek automata rendszerek most már. A kismegszakító is automatán működik, ez azt jelenti, hogy nem kell az embernek odamennie és akkor, ha hiba van akkor leválasztani az áramkörről a hibás részt hanem automatikusan megtörténik a leválasztás. Ugye mindenki ismeri már az olvadó biztosítékokat az is egy ilyen leválasztást elősegítő berendezés, tehát nem kell kézzel leválasztani semmit. Aztán utána jöttek a kismegszakítók ezt már mindenki ismeri otthon a lakásában is nyílván van belőle egy pár darab. Ezután érkeztek a Fi-relék vagy áramvédő kapcsolók helyesebb kifejezésen, esetleg érintésvédelmi relé, amin még lehet ugye ismerni, vagy lehet róluk hallani. Majd most már megjelentek az ívhiba védelmi relék, erről majd később beszélünk, később mondok róla pár szót. Vagy éppen ott vannak a különböző túlfeszültség védelmi eszközök. Ezek mind ezek az eszközök azért vannak, hogy megóvják az értékeinket és megóvják az életünket.

Ezeknek a működését vizsgálni kell, helyesen működnek-e, helyesen van e kivitelezve helyesen vannak-e ezek beépítve a megfelelő előírás szerint? Jól vannak-e paraméterezve? Ezeket a kérdéseket kell ilyenkor nekünk felülvizsgálóknak megválaszolni, egy-egy érintésvédelmi felülvizsgálat alkalmával. Ez nem egy értelmű, tehát ha egy laikus azt, hogy hív egy villanyszerelőt, akkor elvárja egy villanyszerelőtől, hogy az így perfekt megcsinálja, A-tól Z-ig a villanyszerelést és akkor onnantól elvileg le van tudva maga a villanyszereléssel való problémakör, a megrendelő részéről. Ám sajnos ez nem így van. A villanyszerelőknek nincs meg az a szakmai képesítésük, menetközbe megtanulja persze, hogy ha nagyon képzett valaki nagyon rutinos valaki, akkor egy idő után már ezeket az infókat elsajátítja. De nincs meg alapjában véve egy villanyszerelőnek az a képesítése, az az eszköztára, műszerekre gondolok, elsősorban mivel ő kitudná jelenteni, illetve mivel nincsen meg a papírja ezért engedélye sincs. Tehát jogszabályi háttere is hiányzik, ahhoz hogy ő kijelenthessen még egy akár általa maximális odafigyeléssel és maximálisan odafigyelve elkészített kivitelezésről sem tudja ő megállapítani, hogy az a hálózat érintésvédelmi szempontból elfogadható-e vagy nem. Ezt csak egy villamos biztonságtechnikai felülvizsgáló tudja megtenni. Ezért kell minden egyes villanyszerelési munkálat után a felülvizsgálatot megcsinálni, az érintésvédelmi felülvizsgálatot megcsinálni.

Tehát két része van,  az egyik a beüzemelés előtti első felülvizsgálat a másik pedig az időszakos felülvizsgálat. És az időszakos felülvizsgálatnál egy kicsit elidőzök, mert minden vállalkozásra nézve kötelező érvényű ez a 3 évenkénti ciklus, ami azt jelenti, hogy hiába van megcsináltatva valakinek az érintésvédelmi felülvizsgálata idén. Ezt 3 évente meg kell újíttatni, 3 évre szólnak ezek a felülvizsgálati jegyzőkönyvek.

Tehát még egyszer a legfontosabbakat összefoglalva, minden vállalkozásnak kötelező az egyéni vállalkozóknak is kötelező, a munkavédelmi főfelügyelőség hatóság illetve ezt az érintésvédelmi papírt, érintésvédelmi jegyzőkönyvet ellenőrzi, a katasztrófavédelem pedig a tűzvédelmi régi nevén, új nevén pedig az erősáramú berendezések felülvizsgálati jegyzőkönyvét fogja kérni illetve a villámvédelmi felülvizsgálati jegyzőkönyvet fogja kérni. Szúrópróbaszerűen ellenőriznek, nem érdemes trükközni azzal, hogy majd megvárjuk, míg jön egy ilyen ellenőrzés, mert elég rosszul szoktak járni ilyenkor az ügyfelek, akikkel eddig találkoztunk. Tehát már igen csak kétségbeesetten szoktak minket hívni, hogy SOS-be valamit találjunk ki, mert ott van náluk az ellenőrzés. Hát nyílván ilyenkor vagy tud menni a felülvizsgáló, ha szabad kapacitása van arra az időszakra, vagy nincs. Tehát ne várjuk meg amíg a katasztrófavédelem vagy a munkavédelmi hatóság ellenőrzi ezeket a pírokat. Tehát egyéni vállalkozóknak, Kft-k nek Bt-k nek legyen az fodrászüzlet, kisbolt, pénzügyi tanácsadó, mindenki akinek van kiváltva vállalkozása annak vagy a lakhelyére szóló érintésvédelmi felülvizsgálattal kell rendelkeznie ugye ez az egyéni vállalkozókra érvényes. Vagy pedig a telephelyére vonatkozó ez pedig Kft-nél vagy Bt-k nél. 

Köszönöm, hogy megnéztétek ezt a videót folytatjuk még. Iratkozzatok fel youtube csatornánkra, illetve likeoljátok facebook oldalunkat, s kövessetek minket, hogy mindig az aktuális információkkal tudjunk titeket tájékoztatni.