A mérőhelyek kivitelezése mellett, azok tervezését is vállaljuk

EON MVM ELMŰ ÉMÁSZ regisztrált tervezővel.

Árajánlat csak egy telefonhívásra

Hívjon most egy kattintással!

+36 1 588 8545

Hogyan történik a fogyasztásmérőhely kialakítása és szabványosítása?


Egy új mérőhely kialakításakor előnyös hosszútávon gondolkodni, hiszen súlyos és felesleges költségektől kímélheti meg magát a kedves ügyfél, ha a jelenlegi mellett az esetleges jövőbeni igényeit is átgondolja. 


Ezek a mérőhely kialakítás fő szempontjai


  1. Az igényelt névleges csatlakozási teljesítmény


Igényelt áramerősséget szintén a villamos árammal működő eszközök száma, teljesítménye, használatuk jellege határozza meg. Az alapos és részletes tervezés az elektromos készülékeket illetően elkerülhetetlen, nem csak a fázis szám, hanem az igényelt amperszám esetében is.


  1. Egy vagy háromfázisú csatlakozás 


A választás nagyban függ az ügyfél egyedi igényeitől, és a tervezett elektromos fogyasztóktól. Amennyiben a vízmelegítés és a főzés gázról lesz megoldva, elegendő lehet az 1 fázisú kialakítás. 


Abban az esetben, ha olyan fogyasztók lesznek használva, mint villanybojler, villanytűzhely, vagy klíma készülék, szükség lesz a 3 fázisra. Érdemes 3 fázisú mérőhelynek a kiépítése, még akkor is, ha jelenleg csak 1 fázisra van igény. 


A 3 fázis fogadására kialakított szekrény, fogadhatja az 1 fázisú mérőórát. Ez fordítva már nem igaz és ha a későbbiekben mégis szükség lenne a 3 fázisra, akkor már mélyebben kell az ügyfélnek a zsebébe nyúlnia.


 Az áramszolgáltatónál minden személy és vállalkozás alanyi jogon igényelheti a közcélú, kisfeszültségű villamos áram csatlakoztatását.


  1. Csatlakozás módja


Földkábelen vagy szigetelt szabad vezetéken keresztül történik a családi ház csatlakoztatása a hálózathoz. Hogy melyik megoldás kerül kivitelezésre, az minden esetben attól függ, hogy milyenek a helyszín adottságai, és mennyi lesz a ráfordított összeg. 


Bár a földkábeles csatlakoztatás sokkal esztétikusabb, általánosságban elmondható, hogy költségesebb is. Fontos megemlíteni, hogy az Elosztói engedélyes kötelezővé teheti a földkábeles csatlakozás abban az esetben, ha a szabad vezeték hálózat átépítése földkábel hálózattá tervezve van a jövőben. 


A csatlakozóvezeték kialakítása az Elosztói engedélyes feladata, és az ő jogosultsági körébe tartozik az alkalmazandó keresztmetszetek meghatározása is.


  1. Teljesítménybővítés, vagyis a meglévő névleges csatlakozási teljesítmény növelése


Teljesítménybővítésre akkor lehet szükség, ha egy vagy több új nagy fogyasztót szeretnénk üzemeltetni a meglévő elektromos berendezések mellett. Ilyen fogyasztó lehet például egy mosógép, mosogatógép, elektromos tűzhely, villanybojler, vagy klíma berendezés. 


Ahogy növekszik a a háztartásokban a fogyasztók száma, úgy fog növekedni az ingatlan áraméhsége, ezért pedig szükségessé válik a teljesítmény növelése. 


A teljesítménybővítés 32A-ig díjmentes az áramszolgáltató felé, ha ezt meghaladja az igényelt névleges áramerősség, akkor hálózat fejlesztési hozzájárulást is kell fizetnie az ügyfélnek.


Összefoglalva ezek a mérőhely kialakítással kapcsolatos főbb tevékenységek:


  • egy és háromfázisú fogyasztásmérő hely kialakítás, áthelyezés és szabványosítás.

  • névleges csatlakozási teljesítmény növelés.

  • ideiglenes, illetve építési fogyasztásmérő kialakítása.

  • mérőhelyek, fogyasztásmérő szekrények megszüntetése.

  • teljes körű áramszolgáltatói ügyintézés.


Érdemes azt is tudnia, hogy minden a méretlen oldalon történő munkálat esetében, szükséges az áramszolgáltató bevonása is.


Tudta, hogy mérőhelyekkel kapcsolatos munkálatokat csak regisztrációval rendelkező villanyszerelő végezhet?


Mérőhellyel kapcsolatos munkálatokat csak az áramszolgáltató által regisztrált, és plomba bontási engedéllyel rendelkező villanyszerelő szakember végezhet. A regisztrációval rendelkező villanyszerelők mindig naprakészek, a mérőhelyekkel kapcsolatos szabványokat és jogszabályokat is ismerik. 


A BILD Elektro Kft. 20 éves tapasztalattal vállalja ELMŰ-ÉMÁSZ fogyasztás mérőhelyek tervezését, teljes körű ügyintézését, illetve kivitelezését garanciával! Use this paragraph to describe what you do. This is a great place to let your visitors know who you are. Add useful information that your users may find interesting. What makes you stand out? Why you do what you do? What is your passion? Here is where you can just let go.