Miért NE barkácsolj otthon villanyt?

Sziasztok, a mai poszt az egy kicsit rendkívüli poszt lesz, mert igazából ilyet még nem csináltam ilyenről még nem beszéltem, de ez most egy annyira égető dolog, hogy úgy gondolom, hogy érdemes egy pár szót ejteni erről a történetről.

A bal sarokban már fut egy kis videó, amit biztos ismertek és láttátok, mert elég felkapott lett ez mostanában. Ez egy barkács csatorna ahol srácok mindenféle nagyon jó ötletet adnak, hogy hogyan lehet viszonylag kevés pénzből nagyszerű dolgokat az otthonunkban létrehozni.

Előre leszögezném, hogy ez építő jellegű kritika lenne a srácok irányába, úgyhogy ezen senki ne sértődjön meg, de van pár észrevétel van pár dolog amit mindenképpen meg kell jegyezni a videókhoz. Amit eddig csináltak az nagyszerű tehát én is nagyon sok infót szedtem már ki az ő anyagaikból lamináltpadló, szifon, gipszkartonozás lehetne sorolni, hogy mi mindenben adnak nagyszerű és jó tanácsot nyílván azokhoz is voltak jó meg rossz hozzászólások.

Nyílván a szakemberek másképp csinálnák, meg megvan ott is szakembereknek a véleménye, de ha egy laminált padlót rosszul rak le az ember akkor majd valahogy kijavítja és akkor annak megissza a kárát, újrarakja.

Ez akkora, ez a videó amihez én most hozzászólok ez az elektromos felújítás, nekik azt hiszem hogy 8. rész így volt felrakva a youtube-ra, ez akkora port kavart, hogy utána ki kellett adniuk egy második kiadást ami most éppen pörög a kis ablakban és az a második kiadás már arról szól, hogy igazából elmondják hogy mi a barkács csatorna lényege és hogy akkora népharagot zúdítottak magukra ezzel az elektromos felújítás kis videóval, hogy le kellett tiltaniuk igazából a hozzászólásokat és a második kiadásnak a fele az arról szól hogy magyarázzák a bizonyítványokat. Kvázi, hogy miért jó mégis az amit ők csinálnak.

Én a hozzászólásokat nem olvastam, nem is érdekel, mert sejtem, hogy milyen jellegűek a hozzászólások, de nem véletlen ez a nép harag ami rájuk zúdult, úgyhogy srácok ha ti is nézitek majd valamikor ezt a videót vagy elkerül hozzátok akkor nektek az üzenetem az hogy maximálisan tisztelem és szeretem azt amit csináltok, csináljátok tovább. Viszont az elektromosságot egy kicsit kezeljétek k óvatosabban vagy leginkább sehogy. Azt is elmondom, hogy miért és ezt fogadjátok építő jellegű kritikának, mert tényleg amit eddig csináltatok az nagyon jó volt és én is szerettem. 

Miért váltottátok ki ezt a nagy népharagot? Nyílván egy egyszerű kis posztban, egy pár sorban az emberek csak az őszinte nyers véleményüket mondják el, nem fejtik ki igazából főleg a szakemberek hogy mi a probléma ezzel és ez nyílván nem ment át számotokra mert a második videó a kiegészítés is arról szól, hogy miért jó az amit csináltok és miért vagytok ti félreértve, közben egy alapvető dolgot nem értettetek meg ebből a sok pocskondiázásból amin nem is csodálkozok mert tényleg, ha pár sorban írja le az ember, akkor ez nem jön át úgy.

Sziasztok, Baranyi Zoltán vagyok villamosbiztonság-technikai felülvizsgáló, és azért szólok hozzá a videótokhoz mert egy picivel több tapasztalatunk van talán felülvizsgálóknak más villanyszerelőnek a munkáját gyakrabban látjuk mint mondjuk egy hagyományos villanyszerelő, hiszen mi ezzel foglalkozunk, ez a szakmánk egy felülvizsgáló azt csinálja, hogy amikor elkészül egy épületnek a villamos hálózata akkor azt nekünk jegyzőkönyvezni kell méghozzá jogi felelősségünk tudatában. Ezek a jegyzőkönyvek adott esetben egy bíróságon is megállják a helyüket, és akkor el is érkeztünk az első lényeges dologhoz, hogy miért ne szereljen az ember otthon magának villanyt.

És ez maga a jog, tehát kezdjük a jognál, majd lesz utána egy gyakorlati rész. 

Azért alapvetően hibás az a gondolat, hogy ti megtanítjátok az embereket szerelni otthon villanyt, ráadásul nem egy konnektor kicserélésére buzdítjátok őket vagy nem az mondtátok nekik, hogy cseréljen ki konnektort, hogy hogyan szereljen fel lámpát, már azt sem szabad. Hanem egy komplett lakásnak az elvi vázlatát rajzoltátok fel és ez már a második videótokban fordul elő, mert láttam hogy volt már egy ilyen videótok. Ami alapvetően tilos miért?

A törvényszegést, jogszabályszegést követ el az az ember, aki önmaga otthon villanyt kezdd el szerelni.

Értem, hogy gazdaságossági okokból illetve a nagy szakember hiány miatt most már az ember rá van arra kényszerülve, hogy valamilyen okos megoldást kitaláljon, viszont a jogszabály meghatározza, hogy ki szerelhet csak villanyt.

Ez a 40/2017 NGM rendeletnek a VMBSZ mellékletében van benne, hogy villanyt kizárólag villanyszerelő szerelhet.

Ezt olyan szigorúan szabályozzak, hogy például még villamos mérnök, még mérnöki diplomával sem szabad villanyt szerelni. Egy villamos mérnök csak akkor szerelhet villanyt, hogy ha mellette megcsinálja a villanyszerelői végzettséget. Miért fontos ez?

Nyílván gondolhatjátok, hogy hát nekem mindegy hogy az én otthonomban ki szerel villanyt, mert kit érdekel, hát ha én most megcsinálom, vagy szólok a szomszéd Pista bácsinak és átjön és megcsinálja nekem úgy is jó,nekem nem kell a papír. Ez kicsit olyan, mint bagatell lesz a példa, de sarkosítva mint mondjuk az otthon szülés. Az ember megszülhet otthon? Meg, miért ne?

Hát, hogyha nincs semmi komplikáció, akkor egy szülés kint a természetben szépen levezénylődik. Nyílván mondom sarkosított példa. Akkor van gond, hogyha valami komplikáció lép föl, és akkor már jó hogy ha vannak orvos, jó hogy ha vannak műszerek, jó hogy ha ott van a kórház.

Ez ugyan az a villanyszereléssel, és harmadjára hangsúlyozom sarkosított, hogy addig míg nincsen semmilyen probléma és ahogy ti is mondtátok srácok a videótokban több ízben, hogy ha minden szabály szerűen van szerelve, akkor olyan nagy gond már nem történhet. Hát ez igen és itt van a kutya elásva, hogy ebben az egy mondatban, hogy ha minden szabály szerűen van szerelve olyan nagy probléma nem történhet. Most ide megszüntetem a kis videó lejátszását és akkor belinkelek egy képet, hogy az hogy minden szabályszerűen van elvégezve ez ennyi ekkora mennyiségű könyv és ez csak vázlat, mert a magyar szabvány, ami meghatározza, hogy mi módon kell szerelni, attól csak mérnökök térhetnek el. Tehát azt kutya kötelessége minden villanyszerelőnek betartania, ami egy magyar szabványban le van írva. Na most amikor azt mondtad hogy ha minden szabály szerűen van csinálva akkor nagy baj nem történhet, igen csak ahhoz át kell olvasni több ezer oldalt, és nem csak átolvasni kell tudni hanem alkalmazni kell tudni ezt a több ezer oldalt. Ami ráadásul annyira bonyolult, hogy hogy sokszor még szakemberek egymás közt is meg kell hogy vitassák hogy mondjuk az a bekezdés,az a szabvány az pontosan mire gondol, mit értünk alatta. Tehát ennyire komoly szakmáról van szó, tehát amikor valaki azt mondja, hogy ha minden szabályt betartunk, akkor nagy baj nem történhet és akkor igen, nagyon egyszerű kimondani,de mondom több ezer oldalról van szó. Egy villanyszerelő nem véletlenül tanul 3 évig. Egy OKJ-s villanyszerelő amikor 6 hónap után kijön a suliból az a 6 hónapi tanulás az is kő kemény tanulás, és nyílván mindenki tisztában van vele, hogy 6 hónap után az a kolléga még mi tud és mit nem. Tehát ő sem fog teljes vállszélességgel kiállni, hogy villanyszerelő, mert tudja, hogy tapasztalatra van szüksége.

És miért baj ez, hogy ti a laikusokat, a saját villanyszerelésére buzdítjátok, azért mert ha olyan egyszerű lenne ahogy ti azt elmondjátok, hogy csak egy konnektort kössünk össze és csak a drótokat húzogatjuk mint a szavaitokkal élve csak a drótokat húzogatjuk meg a madzagokat húzogatjuk, és ne akadjunk le a szavakon mert tényleg ebből látszik, hogy nem vagytok szakemberek és nem az a baj hogy nem vagytok szakemberek, hanem hogy a szakembereknek a tapasztalata hiányzik belőletek, ez a legnagyobb gond és azt hiszitek, hogy ez ilyen egyszerű bagatel dolog , hogy felrakunk egy lámpát össze kötjük azt a három vezetéket meg elhúzzuk valahova és csak bekötjük a kismegszakítóba és hogy ha nincsen áram alatt ez a dolog akkor azzal nincsen nagy gond, és hogy hívunk egy villanyszerelőt aki majd a végén megnézi, hogy te jól szereltél –e? Hát megmondom neked őszintén, hogy nem fogsz olyan villanyszerelőt találni, aki azt fogja mondani egy laikus szerelése után, hogy ez A vagy B, hogy jó vagy nem jó. Biztos, hogy nem fogsz ilyet találni, mert ez senki nem vállalná. Aki ezt elvállalná az ugyan olyan felelőtlen ezen a területen, mint amilyen felelőtlen dolgokat ti mondotok ebből a szakágból. Nem azt mondom, hogy ti vagytok felelőtlenek, hanem nincs meg az a tudásotok, nincs meg az az információ mennyiség amivel ti azt ki tudnátok jelenteni, hogy ebbe a témába inkább ne menjünk bele. Tehát nagyon jó még egyszer mondom, nem veletek van a baj a csatorna az nagyon jó mindenki szereti nagyon nagy a nézettségeket, a villanyszerelést azt vagy úgy oldjátok meg hogy szakembert hívtok és az mondja el a véleményét vagy inkább bele se fogjatok, mert ez nagyon bonyolult történet. Mondok rá pár konkrét példát előrébb fogunk menni. 15 éve vagyok a villamos ipari szakmában, évek óta felülvizsgálattal foglalkozom, és hidd el, higyjétek el, hogy villanyszerelők után is megyünk úgy hogy fejünket fogjuk, hogy atya úr isten. Tehát nem azért mert annyira nagy hibát csinált, hanem azért mert nem vett észre olyan dolgokat amit már a rutinjával a tapasztalatából kifolyólag egy villanyszerelőnek észre kellett volna vennie. Lehet, hogy betartotta az összes szabályt akkor ami eszébe jutott csak éppen pont arra az egyre nem gondolt. Mindjárt elmondom, hogy pontosan mire gondolok. Kirészletezek egy két dolgot és akkor egyből világosabb lesz a helyzet.

Ha annyira egyszerű lenne a villanyszerelés, ahogy ti azt elmondjátok, hogy ha mindent szabályt betartunk akkor semmi baj nem lehet, akkor gondoljátok el hogy az az ember aki éveken át ezt a szakmát űzi megcsinálta a 3 éves képzést és ilyen emberek dolgoznak az országban és mégis van olyan fogalom hogy villamos tűz, mégis van olyan fogalom hogy áramütés, mégis van olyan fogalom hogy áramütésből eredő haláleset. Hogyha ez ennyire egyszerű lenne, akkor mint ahogy ti azt felvázoljátok, akkor nem lennének ilyen balesetek. Már pedig mondom ezeket kihangsúlyozom, ezeket a kivitelezéseket mindenhol villanyszerelő csinálta. Miért?

Tehát megvolt a 3 éves képzése a villanyszerelőnek, megvolt a szakmai tapasztalata, viszonylag korrekten is állt a dolgokhoz mégis egy idő után eljött az hogy hoppá bekövetkezett a baleset.

Jó, és akkor most nézzük meg, hogy mi a különbség az eddigi videóitok között és mi a különbség a mostani az elektromos hálózat felújítása között? Miért van ez a nagy balhé? Miért kellett letiltanotok a hozzászólásokat?

Feltöltök ide most 4 képet, a 4 képen van 2 közös, mind a négy képen van 2 közös dolog

az első közös dolog lesz a legfontosabb, vajon rá tudtok-e jönni, hogy mi a közös? Ugye látunk egy tetőt ami le van szakadva, látunk egy házfalat ami ki van dőlve, látunk egy vízcsövet ami el van törve meg látunk egy hűtőt. Vajon mi a közös a képeken?

Az a közös mind a 4 képen, hogy a baleset már megtörtént. Ez az első közös dolog, hogy a baleset már mind a 4 képen megtörtént, leszakadta tető , kidőlt a ház fala, eltört a vízcső negyediken pedig éppen testzárlatos hűtő, ez a közös a 4 képen. A másik közös az, hogy amikor a baleset bekövetkezett éppen senki nem volt ott, tehát haláleset emiatt nem történt és nagyobb baj nem történt e miatt.

A különbség pedig az, ami szemmel látható, hogy nyílván, hogy ha leszakadt egy tető mert rossz volt a kivitelezés vagy régi volt az épület, ha kidőlt egy fal mert régi volt az épület vagy rossz volt a kivitelezés, ha eltörik a cső attól azt én látom, tehát hogyha leszakadt a födém az épületen akkor nem fogok bemenni az épületbe mert látom, hogy ott probléma van. Hazaérek és akkor azt látom, akkor fogad engem a baleset, és a 4 baleset közül valamelyik. Amikor hazaérek és a hűtő testzárlatos, akkor én ugyan úgy oda fogok menni, vagy a gyermekem ugyan úgy oda fog menni és ki fogja venni a hűtőből a vacsorát, mert nem látja, hogy ott probléma van. Ez az óriási különbség szakágak között és ez az óriási különbség villanyszerelő és mondjuk egy gipszkartonos vagy egy festő között és kihangsúlyozom, ezzel nem akarom összehasonlítani a két szakmát nem degradálni akarom a másik szakamának a fontosságát lenyomni, hanem fel szeretném hívni a figyelmeteket nektek is meg a laikusoknak is, hogy a kettő között az a különbség, ha bekövetkezik valamilyen baleset a villanyszerelésben nem látod, van is egy ilyen mém, hogy az áram alatt lévő tárgy ugyan úgy néz ki csak más a fogása. És ez a lényeg. És hogy ha ugye erre is azt mondjátok, ha minden jól csinálva olyan nagy baj nem történhet, hát igen ha testzárlatos a hűtő és van FI relé akkor nagy valószínűséggel ez a Fi relé fog védeni de a FI relére majd a végén kitérek, hogy egyáltalán nem nyúlt 100%-os védelmet. Tehát amit a legelső videótok legvégén beraktatok, hogy nyugodtan megnyalhatod a vezetéket, ettől óva intek mindenkit, hogy megnyalja a vezetéket még akkor is, hogyha van FI relé mer az nagyon kellemetlen érzés lesz és mutatok majd a végén egy képet amikor a FI reléhez rátérek, hogy milyen sérüléseket okoz az az áramütés ahol volt FI relé.

Tehát a jogról beszéltünk, ugye rendeleti írja elő, és miért fontos ez, hogy a rendelet előír, hogy egyáltalán rendelet írja elő, miért lényeges ez, hogy ha bekövetkezik az a baleset bármelyik és ott történik egy haláleset vagy egy tűzeset, akkor a hatóságok felelőst fognak keresni. Hogyha a megkeresik, hogy ki volt az utolsó villanyszerelő, aki ott járt vagy felülvizsgáló, már ha volt ott felülvizsgáló, akkor ezt a felelősséget részben leveszi a terhet a válláról a villanyszerelőnek, Megjegyzem, minden villanyszerelő tudja, ti is tudjátok, hogy villamos biztonság-technikai felülvizsgálatot minden villanyszerelés után kötelező elvégeztetni. Ha még egy kis konnektor fölszereléséről van szó, de egy lakásszerelésnél aztán meg pláne kötelező. Mi villamos biztonság-technikai felülvizsgálók, elkérjük a dokumentációt, tehát dokumentálnia kell a villanyszerelőnek azt hogy mit hozott létre. Az elosztó dokumentáció, a darabvizsgálatai jegyzőkönyv, a használati utasítás az elosztókhoz, a lámpáknak műbizonylatai, a felhasznált anyagoknak a műbizonylatai ezeket mind elkérjük ahhoz, hogy meg tudjuk vizsgálni, hogy egyáltalán rá lehet e mondani az épületre vagy villanyszerelésre, hogy helyes, megfelelt a jelenlegi szabványoknak vagy nem.

Tehát az ki van zárva, hogy valaki egy laikus után oda menjen és azt mondja, hogy megfelelt vagy nem felet meg.

Biztos, hogy nem, mert alapvető dolog ami hiányzik a szerelői ellenőrzés, azt nem tudjátok megcsinálni. Egy laikus nem tudja, hogy, hogy kell megcsinálni a szerelői ellenőrzést és akkor itt rá is térek a volt egy videótok ezelőtt egy pár hónappal ahol szintén villanyt szereltetek csak ezt én akkor még nem láttam meg sokan azt nem látták akkora nagy visszhangja annak nem volt. S számotokra az volt a szerelői ellenőrzés a videó legvégén, hogy bedugtatok egy dekopírfűrészt a konnektorban és mivel a dekopírfűrész működött, ezért kijelentettétek, hogy akkor így helyesen dolgoztatok. TILOS! Hát ilyet ki ne találjatok, hogy ti bedugtok egy kettős szigetelésű eszközt a földelt konnektorba és ezzel ti kijelentitek azt, hogy ez a hálózat biztonságos. Tehát még a laikusoknak se mondjatok ilyet, mert innentől kezdődnek a problémák. Ugyanis, ha látjátok kettő darab érintkező van azon a dekopírfűrészen fázis,nulla. Honnan tudja a laikus hogy a földelés az helyesen van? Már pedig ez az első védelmi vonal. Ha nincs földelés vagy rossz vagy hiányos akkor még a fi relé sem fog helyesen működni, mert egyszerűen nem lesz ami a föld felé elvigye a potenciát, különbséget. Szóval nagyon nagy alapvető hibák vannak abban amiket mondotok. Igen tudom kihangsúlyoztátok, hogy hívjanak szakembert, de ez meg elvi hiba, nem fog a szakember oda menni bármely, bárkit hív is ki és felelősség teljesen azt mondani, hogy igen ez jó. Jó lehet, hogy vannak olyan szakik akinek kell a kis pénz és akkor annak fejében, hogy majd kap valamit így, így bűvészkedik, hogy jajj ezt is megnéztem meg azt is megnéztem, de ő sem fogja tudni, tehát nem gondolja át. 

Nézzük meg akkor a gyakorlati részét, hogy miért nem szabad. Ez volt a jogi része, hogy jogilag nem szabad, ráadásul, ha valami bekövetkezik, például van lakás biztosítása az embernek, villamos tűz miatt kigyullad a lakás a biztosító el fogja kérni a felülvizsgálati jegyzőkönyvet mert azzal bizonyítja lakó, hogy mindent megtett annak érdekében, hogy a baleset ne következhessen be. Ez ugyan olyan mintha betörnek valahova, és meg fogja kérdezni a biztosító, hogy hány darab ajtózár volt a bejárati ajtón, vagy volt-e rács? Ha ezeknek, ha a lakó, nem tett meg mindent annak érdekében, hogy elkerülje a balesetet vagy adott esetben direkt kint hagyta az ablakban, hogy majd akkor a biztosító nem fog fizetni. Ugyan így nem fog fizetni, villamos tűz esetén sem, egy egész élet munkája megy oda, egy ilyen villamos tűzben, csak azért mert nem volt dokumentálva. Nem volt megfelelően….Meg fogják kérdezi ki volt a villanyszerelő? Hát ezt én csináltam, Ja hát köszönjük szépen és akkor át van húzva, mert neki semmilyen joga nem lett volna ehhez, hogy csinálja. S akkor mondjátok a videótokban, hogy igen van ilyen, hogy tűzzel fenyegetnek, de ezt nem véletlenül fenyegetünk tűzzel, ráadásul a tűztől még a fi relé sem fog megvédeni, mert hogyha ide be is linkelek egy videót, tessék közben elindítottuk. Hogyha megnézitek általában a konnektorok 10 től 16A-ig vannak védve, leginkább 16A-es kismegszakítóval. Ezen a videón az látszik, hogy ez a kötés ami itt van, ez 2,7A-nél elszállt, elfüstölt. 2,7 tized nem 16, 2,7 ampernél.

Jelen pillanatban, ha ilyen hiba lép föl egy hálózaton, itt a fi relé nem ér semmit, mert ugyan annyi áram folyik be a fázison amennyi a 0-n visszafolyik persze váltakozó ugye 50Hz-ként tehát nem fog a 30mA hibaáram kiderülni, egyáltalán. Közbe elfüstöl, ez esetben csak egy sorkapocs, rosszabb esetben kigyullad a kötődoboz, tapéta, függöny lehetne még sorolni. Hogy milyen gyorsan terjed egy villamos tűz, ide belinkelek akkor láthatjátok ezen a videón, hogy egy szoba kettő perc alatt tehát mondjuk kimész a konyhába megcsinálni a vacsorát. 2 percet megy a videó, nézzétek meg, keressetek rá youtube-on. Közbe elindul tehát szépen, szépen ugye konnektor zárlatos lett, lehet fi relé, a fi relé ettől nem fog megvédeni, mert ugyan annyi áram fog átfolyni a fázis-0 között és nem fog folyni több 16 A-nél, tehát a kismegszakító sem fog leoldani. Ráadásul, ha 25A folyik át a 16A-es kismegszakító,n az is egy pár percig még fog működni, majd a termikus védelem fogja leoldani később.

Ahhoz hogy 0,4 sec alatt, tehát szabvány érték alatt elégjen az ilyen 160-170A-re is szükség van, zárlati áramra, hogy az a megfelelő idő alatt leoldjon és mondjuk ellássa az előírt védelmét ez a kismegszakító. És látjuk, amióta beszélek, már lassan az egész szoba ég és szinte kigyulladt, ugye ezt nem is érdemes tovább nézni, innentől már tudjuk, hogy mi lesz a következménye. Laikus szerelte? Nem. Szerelhet ilyet villanyszerelő is, már csak azért is mondom, mert nem egy helyen voltunk, vagyunk úgy, hogy kihívnak minket felülvizsgálóként és tűzeset után kell mennünk. Itt ezen am képen, amit most ide raktam, ezen egy olajforgalmazónak az elosztója látható. Iszonyatosan trehány munka, villanyszerelő csinálta, nem biztos, hogy azért trehány munka mert a villanyszerelő trehány volt, hanem azért mert valamilyen körülmény úgy jött össze, nem lehet tudni. Ez nem is ez a tisztünk, lényeg, hogy ez az elosztó kigyulladt, látszik a kormos fal.

Villanyszerelő csinálta? Villanyszerelő, De nem kell elmenni ipari környezetbe, elmehetünk vagy maradhatunk nyugodtan családi házas környezetbe. Volt egy ügyfelem, egy idős bácsika és ő elmesélte azt, hogy nekünk, neki már azért kellett oda kimenni, mert rázott a radiátor és a radiátor után mire kiértünk, már a hűtő is rázott. Nagyon nagy szerencséje volt, hogy mindig úgy fogta meg, hogy vagy papucsban volt és alatta szőnyeg volt, vagy volt valamilyen szigetelő, ami nem engedte azt a nagy áramot átfolyni, amivel ő mondjuk izomgörcsöt kapott volna vagy eszméletvesztést vagy szívkamra remegést vagy bármit, tehát ő életben maradt. Ennek ellenére vagy, ahogy ott voltam inkább ezt mondom, mesélte, hogy igazából már volt ilyen baleset az életében akkora konkrét teteje leégett a háznak mert egy kötődoboz kigyulladt. Megkérdeztük, villanyszerelő volt itt, persze villanyszerelő csinálta csak volt egy kötés hiba, a teljes tetőszerkezet leégett és elmesélte, hogy ahogy nézték a tv-t arra lettek figyelmesek este a párjával, hogy narancssárgában ilyen villódzik kint a környék és akkor nem tudták, hogy mi lehet az. Néztek ki, de hát nem láttak az ablakon semmit csak azt, hogy ilyen szép narancssárgába világít a környék és a szomszéd szaladt át hozzájuk, hogy emberek figyeljetek mert, rohanjatok ki a házból mert teljes terjedelmében ég a tetőszerkezet. S akkor kihívták ugye tűzoltókat 5 tűzoltó ment ki, elkezdték locsolni a tetőt és a teljes ház tiszta korom lett, tehát minden tönkre ment, az összerakott bútoraik, az összegyűjtögetett festményeik, minden a kormos víznek az áldozata lett. Biztosításuk nem volt, tehát sajnos ezt akkor így benézték lehet ezt mondani. De hogyha lett volna biztosítás és biztosító meg visszakérdez, hogy felülvizsgálat nem volt? Sem a 3 évente kötelező felülvizsgálat? Vagy lakások esetében mondjuk 6 évente járt ott valami szakértő, hogy megnézze? Nem.

Ki volt a villanyszerelő? És higgyétek el, hogy visszakeresik az utolsó villanyszerelőt és tanúként ki fogják hallgatni egy olyan esetben, ha mondjuk haláleset is van, és erre van példa. A múltkor mesélte az egyik ismerősöm, hogy 7 évre visszamenőleg keresték meg a villanyszerelőt.7 évvel ezelőtt járt ott az villanyszerelő akinek a balesethez nem volt köze, de ő volt ott utoljára neki kellett volna észrevennie a problémát és tanúból aztán vádlott lett és vádlottak padján ül az a szerencsétlen villanyszerelő akinek éppen mondhatjuk hogy majdnem köze nem volt a hibához és mégis ő volt ott utoljára mint felelős szakember.

Tehát gondoljátok el, hogy ennyire szigorúan veszik ezt a dolgot, akkor mit fog csinálni egy laikussal, mondjuk egy áramszolgáltató. Áramszolgáltató egy bíróság vagy csak már kezdek fáradni, mert rengeteg dolog van még amit el akarok mondani. Úgyhogy, de már 22 perce beszélek, úgyhogy legalább úgyhogy gyorsan végére is érek, csak van itt nekem egy kis jegyzet. Jó. És akkor itt térjünk rá a FI relére.

A fi relét azt istenítitek, hogy jajj az mennyire meg fogja védeni az embert, mert érintésvédelmi relé. Hát csak hozzá fűzöm érdekességképpen, hogy aki az a mérnök csapat, aki kit találta anno a fi relét azok is úgy merték a nagy közönségnek bemutatni show keretében azt, hogy mit tud a FI relé és fogták meg a fázis alatt lévő vezetéket hogy 5 db fi relét kötöttek sorosan egymás mellett, 5 db-ot.

Hogyha véletlenül az egyik nem működne vagy a másik, akkor még legyen 3 db védelem, ami megvédi az életüket. Családi háznál, lakásnál hol láttok olyat, hogy 5 db van sorba kötve? Sehol. Párhuzamosan lehet, külön szobákat, vagy fürdőszobát külön vagy bármit, de olya… sorba soha nem kötünk FI reléket ahhoz, hogy nagyobb legyen a védelem.

Tehát ilyenre, amit az első videóban mondotok, buzdítani az embert, hogy én meg is jegyezném, gondoljatok már arra, hogy bárki nézheti a videótokat, tehát a 16 év alatti -tól kezdve a brahiból kipróbálom amit mondtak videót, videóban a srácok, hogy nyalogassam a vezetéket, hát ez tilos! Tehát mi villanyszerelők, én már eljutottam arra a szintre, hogy egy fém tárgyat már félve fogok meg, bármilyen fém tárgy, lehet, hogy nincs is alatta, nincs is feszültség alatt. Egy vasat már úgy fogok meg, hogy az agyamba bevillan, hogy hoppá ez megrázhat. Meg azért már volt élményem benne, nem egyszer.

Nem az, hogy még megnyalogassak, bármilyen vasat, vagy fémet vagy rezet, hát eszem eldobom, hogy ilyenekre, ilyenek eszetekbe jut és akkor utána kivágtátok szerencsére azt a videóból az előzőből, hogy fi relé esetén nyugodtan nyalogassad, hát akkor tessék itt a kép. Ez a kollégámnak az ujja, volt Fi relé és ilyen sérülést szenvedett, nem halt meg nem lett szerencsére komolyabb baja, de azért ez a sérülés azért sokat elmond szerintem. Úgyhogy ha nyalogatni szeretnétek ezt, a FI relé után a vezetéket, akkor tessék lehet próbálkozni csak nem ajánlom. Sőt, inkább azt mondom, hogy tilos. De aki ilyen ajánl, az nyugodtan próbálja ki, s akkor többet nem fogja ajánlani. 

Jó. És igen hát a az ellenőrzés, a szerelői ellenőrzés, azt eddig ugye az előző videótokban látszott hogy megcsináltátok a szép megcsináltátok kivitelezést, s azt volt számotokra szerelői ellenőrzés, hogy bedugtatok egy dekopírfűrészt.

Az az érdekessége a villanyszerelésnek, a áramnak többek közt hogy két vezetéken már működik tehát a feketével és kékkel működik, tehát azzal már létre lehet hozni azt a potenciál különbséget ami erő munkává alakítva ugye meghajt mondjuk egy villanymotort. Mondjuk egy dekopírfűrésznek a villanymotorját, de hogy ez biztonságos-e, hogy ezt lehet- e használni, hogy ez egyáltalán a mai korszerű világban megállja a helyét, azt egy dekopírfűrésszel nem fogod tudni. Tehát érintésvédelmi felülvizsgálatot, felülvizsgálatot kell alkalmazni, hogy egyáltalán a konnektorból el lehessen mondani, hogy az jelen állapotában biztonságos-e vagy nem? Még egy villanyszerelő sem tudja megmérni, tehát ti nem azt mondtátok, hogy fogjon egy multimétert és akkor legalább nézze meg, hogy van feszültség közte. Még azt se, csak betudtatok valamilyen fogyasztót, hát ez egyáltalán semmit nem mond, de mondom még a multiméter sem, tehát még az sem tudja megmondani, abból sem lehet leszűrni, hogy most az a hálózat az helyes vagy nem. 

Szóval alapvető, azért voltatok ilyen bátrak, hogy belefogjatok ebbe a videóba, mert alapvető hiányosságaitok vannak a területen, és nem tudjátok, hogy mi az a hatalmas mennyiségű információ, ami hiányzik és ezért fogtatok bele ilyen bátran, majd utána elmentek az okos otthon, azt szeretnétek,hogy okos otthon amire azt mondjátok, hogy egy távvezérléssel lehessen irányítani. Nem az az okos otthon amit távvezérléssel irányítunk, de ne is menjünk ebbe bele, mert az alapok hiányoznak az hogy mondjuk felújítunk egy lakást és akkor ti csak addig juttok el, hogy kiselosztó majd egy nagyobb kiselosztót kell fölrakni,meg konnektor meg kapcsoló és akkor mi van a földelő szondával?

Mi van az áramszolgáltatói vezetékkel? Tehát ilyenekre meg viszont már nem tértek ki, ami maga igazából a lelke az egésznek, mondjuk a földelő szonda, de azt meg már tényleg ne csinálja a laikus semmit ne csináljon a laikus. Meg sem értené a laikus, hogy minek van egy vas leütve a földbe.

Mondok egy nagyon érdekes történetet, itt zárásképpen, hogy ennyire bonyolult ez a villanyszerelés. Ügyfél belelépett a zuhanytárcába, megnyitotta a csapot és úgy megrázta az áram, hogy alig tudott kijönni a zuhanytárcából. Minden helyesen volt nála szerelve, nála minden helyes volt szerelve, villanyszerelő volt ott, végzett mérnök, minden. Az, hogy itt minden helyesen volt, szerelve, látszólag minden helyesen volt szerelve, persze, azt is elmondom mi lett kihagyva, de amiket ti elmondtatok például az a 3 szál vezeték az tökéletesen el lett húzva még a földelés is jó volt mindenhol. Egy dolgot felejtettek ki, azt a végén elmondom, hogy mi a szomszéd pedig alulról szintén nem hívott villanyszerelőt meg szakembert felrakott egy csillárt. Na most a szomszédnak nem volt meghatározva hogy milyen hosszú csavarral rakhatja fel a csillárt, úgyhogy ő pont egy olyan hosszú csavarral rakta föl, hogy már a felső szomszéd vízvezeték rendszeréhez a csavar vége az hozzáért ahogy átment a födémen. Nem okozott problémát, mert amíg a csillár jól működött addig nem volt semmilyen gond. nyugodtan élte mindenki a világát. Egyszer csak a csillár meghibásodott, testzárlatos lett és nem ment le a kismegszakító a fi relé pedig nem volt. Igy ezt a feszültséget, ez a testzárlatot, átvitte a szomszédnak a vízvezeték csövére az a szomszéd vízvezeték csövéből meg be a zuhanyon jelent meg a feszültség. Ugye nem volt, ami hiányzott az EPH, nem volt kiépítve normálisan a felső szomszédnál. De hát ugye ez az EPH olyan érthetetlen dolog sok villanyszerelő számára, hogy a mai világban is kihagyják, akár a zuhanytárcáról akár a gázkazánról. Múlthéten is voltam olyan helyen, gázkazánon nem volt EPH meg a gázcsövön. Mert a villanyszerelő sem látják pontosan, hogy ez miről szól. Ezért vannak a felülvizsgálók, akiknek ezt meg kell nézni. De az egész sztorinak az a lényege, hogy igen, hogy jajj olyan helyen is áramütést szenvedhet az ember, ahol abszolút nem számítana rá, mert áram közelébe sincsen, és nem is kéne, hogy erre figyeljen csak éppen egy hozzá nem értő, mégis villanyszerelő csinálta, mi van akkor, hogy ha laikus csinálja ugyan ezt? Akkor még nagyobb lett volna probléma.

Egy szónak is száz a vége, ez egy jó félórás videó lett, lehet, hogy szét is fogom szedni majd ezt meglátom. A lényeg, az hogy senki ne szereljen otthon villanyt magának akármilyen olcsó és igen megnéztem a videótok, hogy miről szól egy barkács csatorna, hogy spóroljunk pénzt, szedjük össze otthon meglévő anyagokat és rakjuk össze. De villanyszerelés az pont nem ez. Tehát itt ténylegesen életveszélyben van az az ember, aki nem úgy szerel. Ténylegesen, tűzveszélyt okoz, aki nem úgy szerel, és egy laikus honnan tudná, hogy, hogy kell úgy szerelni. Mert ha azt mondjuk, hogy minden szabályt betart. Igen csak az mondom több ezer oldal, ahhoz hogy ő minden szabályt be tudjon tartani.

Még egy érdekesség, például nagyon egyszerű. Hány newton méterrel húzzuk meg a kismegszakítón vagy a kötélelemeken a csavarokat? Ha nagyon meghúzzuk, akkor annyira ellapítja a rezet, hogy a másfeles vezetékből csinálunk egy 0,75-t vagy egy 0,5-t, akkor ott fog kimelegedni. Ha nem húzzuk meg akkor meg az a baj, hogy egy idő után kilazul, fél év után biztos, hogy ki fog lazulni és azért fog tüzet okozni. Tehát ez csak egy ilyen egyszerű, ilyen nagyon pici rész az egészből, hogy legyetek szívesek ezt a villanyszerelő témát, ezt offoljátok. Vagy keresettek egy szakembert, aki mellétek áll, és elmondja, hogy mit lehet még egy laikusnak vagy mit nem. De igazából a 230V-on egy laikusnak semmit, se jogszabályilag se gyakorlatilag nem megoldható. Jó.

Úgyhogy remélem nem bántásnak vettétek a videót, konstruktív kritikaként élitek meg ezt a dolgot, és remélem lesz valamilyen hatása. Jó?

Köszönöm szépen a figyelmet,

Sziasztok.

Árajánlatot kérek a BILD Elektrotól