Miért az olcsó villanyszerelő a legdrágább?

Sziasztok.

A mai poszt arról szól, hogy miért a legolcsóbb villanyszerelő sok esetben a legdrágább? Hogyan kell úgy kiválasztani a villanyszerelőt, hogy ne járjunk pórul vele?

Mi itt a BILD Elektronál, új szolgáltatással bővítettük a repertoárunkat, villamos biztonság-technikai felülvizsgálatok felett vagy azon túl azt vettük észre, hogy egyre nagyobb igény és szükség van a normális villanyszerelőkre így bővítettük a létszámunkat és most már családi házak és lakások villamos hálózatának a kivitelezésével is foglalkozunk. Miért történt ez?

A tapasztalunk az az volt, hogy körülbelül 2 hetente futunk bele egy olyan ügyfélbe, aki kétségbe esetten hív minket, hogy látja a weboldalunk alapján meg az ajánlások alapján, hogy ismerős ajánlott minket vagy valahonnan hallott rólunk vagy látta videóinkat és szeretne tőlünk szakmai tanácsot kérni. És amikor kimegyünk, megdöbbenve látjuk azt, hogy valójában amikor egy laikus hív már ki minket, hogy úgy érzi hogy valami nem jól működik valami nem stimmel akkor ott már mekkora problémákkal találjuk magunkat szembe, és ez ez egyszerűen jellemző, ez egyre gyakoribb, én nem tudom, hogy miért van ez így, hogy kevés lett a villanyszerelő vagy egyre több igény van villanyszerelésre, de ugyanakkor nincs annyi villanyszerelő. Vagy ennyire felhevült a szakma, fogalmam sincsen. Egyet tudok, hogy ez a videó, poszt ami erről született szeptemberben is, pedig még most kezdődött ez a hónap,tizedike van. Már kettő olyan megkeresésünk volt, hogy vagy nem éri már el a régi villanyszerelőt és fejezzük be az ő munkáját. Aztán mikor kiértünk rájöttünk, hogy miért nem lehet elérni azt a villanyszerelőt, mert tragédia volt amit létrehozott. Vagy most is van egy lakásunk, ezt a mai nap is csinálják jelen pillanatban is ott vannak még a srácok és küzdenek vele. Ott a hölgy elmondása szerint ez egy 2 szobás nem egy nagy lakás, 6 millió Ft-ot költött rá a hölgy, mert megvette kicsit leamortizálva, lepukkanva. Ráköltött 6 millió Ft-ot, persze villanyszerelő volt az első akit odahívott. Tényleg szép nagy, majd mindjárt töltök fel hozzá képeket, itt már láthatjátok a sarokba, ezeket a képeket, amiket a területen készítettük és az ő sztoriján keresztül mutatom be hogy milyen óriási gond az, hogyha már az alapok el vannak rontva,tehát egy lakásfelújításnál hogyha egy villanyszerelés rossz akkor ott gyakorlatilag minden rossz. Hiába jön utána festés meg hiába jön utána a gipszkartonos, ha újra kell szerelni a villanyszerelést akkor azon minden bukott, kezdhető előröl az egész.

Ebben az egri lakásban, amit így példának hozok fel, a hölgy saját magától vette azt észre az alábbi problémákat, hogy miután elfedte a villanyszerelőtől a munkát és ott volt üzempróba idézőjelbe, tehát megnézték, hogy a lámpát ha felkapcsolja akkor működik, a konnektorba bedugtak egy két dolgot az működött, azzal úgy látta a tulajdonos hogy nem volt gond. Majd utána elment a villanyszerelő, kifizette normálisan, és amikor elkezdte volna használni a lakást az mikor történik meg? Mikor már kifestettek, a gipszkartonos már befejezte a munkáját értelemszerűen, a burkoló már leburkolt mindent. Itt látható is a képen közbe, s egy kis videót is beraktam, hogy milyen állapotokban érkeztünk mi. A konyha már teljesen be volt szerelve, gépesítve stb. S utána miután ő szeretett volna már beköltözni, tehát már ott tartott, hogy a szőnyeget lerakja vette azt észre, hogy bedugott a dugaljba valamit, ami a konnektorba és ahogy kihúzta kijött vele a konnektor is. De úgy kijött a konnektor, hogy a vezeték is kijött a konnektorból. És akkor így kezébe maradt a konnektor és akkor csodálkozik, hogy akkor ezzel így most mi történt. Megy tovább, használja a lakást, kapcsolja fel ugye az áramot az épületbe vagy a lakásban és elindul a szagelszívó a WC-ben. Kapcsolgatja a kapcsolót és hiába kapcsolgatja, azt a szagelszívót nem lehet lekapcsolni, mert ez állandóan megy. Persze a WC plafonig csempézve a fürdőszoba plafonig csempézve. Tehát ez direktbe rá volt kötve, ez éjjel nappal 0-24-be ment ez a szagelszívó például, vagy amit még a hölgy vett észre hogy amikor nem nagyon értett a villanyszereléshez, mert ő pénzügyekkel foglalkozott. Amikor a ránézett a kismegszakítóra, a kismegszakító táblára, ott neki nem úgy, valami rossz érzése volt. Összevissza mindenféle alkatrészek fel amúgy rakva vele. És nem minket hívott először mert minket nem ismert, hanem az egyik ismerősét, most nem tudom rokona volt vagy ismerőse, ezt már nem jegyeztem meg. És ez speciel pont egy villamos mérnök volt, kiment hozzá és akkor ő szétszedett egy két kötést hát a szakembereknek mondom hát ugye összevissza mindenféle vezetéket használtak. Tehát volt ahol MCu-t, volt ahol MT-t voltak az MKH-k, de nem akarok untatni itt most senkit ezzel. De volt, azt mindenki ismeri a wago csattoswago összekötőt. A csattoswago az jó már a flexivezetéket bele tudjuk tenni, a sima wagoba viszont nem. Itt a kollégának sikerült megoldani, hogy a sima wagoba belenyomta a sodrott eret is és neki az úgy jó volt.

Hát persze hogy nem működött hát össze-vissza szikrázott. Úgyhogy ezeket a képeket ha majd most meg is találom akkor feltöltöm ide. Utána ajánlotta ez a villamos mérnök a hölgynek, hogy akkor keressen meg minket és akkor foglalkozzunk az ügyével. S akkor itt jön a lényeg, hogy olcsó volt a villanyszerelő, viszonylag ajánlás alapján is ment mert valakinek már valamit egyszer megcsinált, persze ott sem lett végig ellenőrizve. Tehát a laikus honnan a fenéből tudná, hogy most az a valami jó vagy nem jó. Ezért fontos minden laikusnak, most mondom érintésvédelmi felülvizsgálatot kötelező a villanyszerelőnek a munkája után megcsináltatni. Ezt kérni kell tőle, mert anélkül, egy laikus nem tudja megmondani, hogy jó vagy nem. Nézzünk egy szám példát, a hölgy azt mondta itt, hogy 6 milliót költött az egész lakásra, amit el is hiszek, mert maga a laminált padlója olyan vízálló laminált padló volt, hogy az egész laminált padló, ami ott volt került 1 millióba. Tehát könnyen el tudom képzelni, hogy az egész lakás a 2 szobás lakás ennyibe került neki. Közben meg albérletbe laknak természetesen, mert hát odaköltöznének a kisgyerekével, de nem tudnak jelen pillanatban, és nézzünk egy egyszerű szám példát, hogy az olcsó villanyszerelő valójában mennyire drága, jelen esetben is.

Nézzünk két árajánlatot, erre a kis lakásra, mondjuk az egyik villanyszerelő hasra ütésszerűen mond, 500 ezer forintot, hogy annyiból kihozza anyag plusz munkadíj. A másik villanyszerelő meg azt mondja rá, hogy 1 millió forint anyag plusz munkadíj. A laikus, a tisztelt ügyfél inkább ezt mondom, bekér árajánlatokat. Mi alapján fogja eldönteni vagy mi alapján tudja eldönteni, hogy ki a megfelelő szakember, az alapján, hogy árajánlatokat kér, s ezeket az árajánlatokat ő összehasonlítja. Nyílván már elkezdte ugye választani. 500 ezer forint az pont a fele az 1 millió ft-nak, így az 500 ezer Ft-ra esik a választás.

Kiválasztja a villanyszerelőt, lehet, hogy még kapott ajánlást is arra a villanyszerelőre, nem lehet tudni. Megérkezik a villanyszerelőt elvégzi a munkáját, lámpa világít, konnektor működik, stb. Majd utána jön a fekete leves, mert a villanyszerelő az elmegy, persze garanciát nem vállal rá, utólag már ne lehet elérni. Ez az egri meló is amiről éppen beszélek az pont  Egerben van ez is ilyen. És kénytelen az ember a laikus, a tisztelt ügyfél, kijavíttatni azt a munkát, mert az nem maradhat úgy, és akkor a villanyszerelőnek a munkadíját most ne számoljuk egyelőre, hogy az mennyiért fogja ezt kijavítani. De valószínűleg ugyan annyiért, mert ez a munka is egy tragédia volt, tehát ezt kapásból hozzá kéne, hogy adjuk. De hogyha csak azt nézzük, hogy jelen pillanatban ezt a lakást is teljesen újra kell festeni, mert össze-vissza mindenféle vezetékek lehúzva, míg 0,75-s még telefon vezeték meg minden, ami létezik ott volt benne a falba. Amikor újra kell kartonozni, mert nem fér a villanyszerelő máskepp hozzá, csak ha megbont részeket, és bár ilyenkor figyel az ember arra, hogy nagy kárt ne okozzon, de akkor is fog kelleni majd a kartonosnak a segítsége. A fürdőszobában, a WC-ben a plafonig van csempézve nem fog tudni mit csinálni, főleg úgy hogy a kettő egymással szembe van. Ott valahol csempét kell bontani, ráadásul nem is kis szakaszon kellett csempét bontani, mert volt szárítógép, meg mosógép azoknak is másfeles vezetékkel állt le az úriember és nem volt külön – külön csak valahonnan leakasztotta azokat a köröket, valahonnan a világítási áramkörről, vagy nem tudom, és ott is vissza kellett szedni a csempét, tehát akkor kell jönni majd a burkolónak is. Tehát már vissza kell jönni majd a festőnek, a gipszkartonosnak, a burkolónak és ha jó fej a festő akkor bejavítja majd a vésést amit majd csinálunk ha nem akkor kőművest is kell hívni, aki majd vissza vakolja azt a részt. Ne számoljuk most a kőművest, számoljunk, ugye minden helyiséghez hozzá kell nyúlni tehát minden helyiséget újra kell festeni. Mennyiért fest, most egy festő szobát? Legyen 100 ezer forint az barátok közt is 3 helyiség az 300 ezer forint.

Akkor nézzük, a gipszkartonost arra számoljunk durván 200 ezer forintot, hogy az összes javítást kivonulással együtt megcsinálja. Fél milliónál járunk. Nézzük a burkolót anyaggal, munkadíjjal együtt mondom az egészet. Nézzük a burkolót, hogyha 300 ezer forintot mondok hasra ütésszerűen, hogy a csempét majd vissza kell rakni, anyaggal munkadíjjal együtt szerintem akkor nem mondtam sokat már ott tartunk, hogy 800 ezer forint és akkor még a villanyszerelőt hogy úgymond ki kell fizetni, csak mondjunk megint neki, neki is mondjunk fél millió forintot akkor az már 1.300.000 Ft. És egyik villanyszerelő került volna 1 millióba, ugye a példa elején a másik fél millióba. A fél milliósat választotta és másik villanyszerelő sem vállal drágábban fél milliónál, de gondolhatjuk, hogy ha már olyan villanyszerelőt akarunk oda hívni, aki tényleg profi az nem fogja fél millióért elvállalni. Tehát, akár már ez a fél milliót forint spórolás, amit az elején az 500 és az 1 millió Ft között meg akartunk spórolni, már 3 szorosa is lehet nem beszélve arról, hogy ez a hölgy addig albérletbe kell, hogy lakjon, ameddig nem tud átköltözni. Szerencséje van, mert az albérletet a feje fölül még nem adták ki, meg nem adták el, ha eladták volna, akkor még egy költözést is bele kéne számolni, plusz ugye bele kell számolni a plusz két havi albérleti díjat, amit jelen esetben, most számítsuk 100 ezer forinttal havonta az még plusz 200 ezer forint. Tehát, lazán kijön a másfél millió forint plusz költségnek úgy, hogy nem kellett volna, csak egyszer kifizetnie mondjuk 1 millió forintot egy normális villanyszerelőre, és tényleg lehet, hogy kétszer drágább volt az a villanyszerelő akkor, de most jelen pillanatban 3 szor olcsóbb, ha azt nézzük.

És ez a nagyon fontos, hogy ezt értse meg mindenki, hogy árajánlat alapján nem lehet összehasonlítani szakembereket. Itt van a végösszeg most számoltam ki úgyhogy, sokkal drágábbra jön ki az ügyfél, nem beszélve arról, hogy mekkora időveszteség mennyi stressz, mennyi utánajárás és ezeket a szakembereket, ha jó szakemberek nem fogja tudni egyik napról a másikra leakasztani tehát abban biztosak lehetünk, hogy általában 4-5 hétre előre terveznek ezek a szakemberek. Tehát ők nem fognak tudni jönni jövő héten mert elkészült mondjuk a második villanyszerelő, s újból megkezdi csinálni ugyan azt. Tehát nyugodtan számolhatunk akár 3 hónap csúszást is, és szerintem most mindenki egyet ért, hogy ez a 3 hónapos csúszás az még nagyon, nagyon baráti kalkuláció. Nézzünk, azt mondom például egy ácsot, ami szerencsére lakáson belül nincsen de jövőre lehetne ácsot találni például. Beltérbe azért talán csak talán gyorsabban mennek ezek a dolgok. De ezért nagyon fontos, hogy ne a legolcsóbbat válasszuk, ne kizárólag az ár döntsön, inkább azt mondom, hanem mérlegeljük és nézzük azt, hogy milyen garanciát ad az a kivitelező, van-e valami tapasztalata, van-e, tud-e referenciát adni, meg vannak-e vele elégedve stb. stb. Ezt mind nagyon fontos. S még egyszer mondom, hogy ha igazán profi szolgáltatót szeretnétek, vagy legjobbak közül szeretnétek választani, akkor most ne legyek már álszegény, ajánlom magunkat. Ebbe nőttünk föl, ebbe dolgozunk felülvizsgálóként. Ha lakásszerelés van, meg családi házszerelés, látjuk, hogy erre van igény. Bővítettük a szolgáltatásainkat. Keressétek nyugodtan a BILD Elektro-t, s remélhetőleg fogunk találkozni. 3 év garanciával szerelünk, ez a 3 év garancia ez a BILD Elektro-s garancia, ezt úgy szoktuk mondani. Ebben a garanciában, hogyha bármi hibát csinálunk, mert mi is dolgozunk, mi is emberek vagyunk, hibázhatunk. Akkor mi ebbe a garanciába azt is vállaljuk, hogy a felújítási költséget, vagy az okozott kárnak a költségét is kifizetjük, ami azt jelenti, hogyha például ha ilyen csempe visszaszedés esetén, beleesünk, akkor mi finanszírozzuk a csempét is meg a burkolót is, míg visszarakja. Tehát egy komplett, komplett eredeti állapotokat állítunk vissza nem csak a hibánkat javítjuk ki és akkor elnézést kérünk, hogy bocsánat, ne haragudj, hibáztunk. Miközben meg szét kellett szedni a fél fürdőszobát, mert mondjuk valami hiba belecsúszott. Ezt a garanciát mi vállaljuk, úgyhogy nyugodtan keressetek minket, látogassátok meg weboldalunkat a www.bildelektro.net vagy iratkozzatok fel itt lent youtube csatornánkra és akkor remélhetőleg találkozunk hamarosan.

Sziasztok.