Villanytűzhely 650 ezer forint helyett 120 ezer forintért!

Hogyan kerülhet egy villanytűzhely 120 ezer Ft helyett 650 ezer Ft-ba?

Sziasztok, Baranyi Zoltán vagyok érintésvédelmi felülvizsgáló és ajánlott regisztrált villanyszerelő. A bevezetőben elhangzott szám 120 ezer meg 650 ezer ez egy élő szám méghozzá az egyik ügyfelünk hívott föl, hogy vett egy új villany tűzhelyet sütővel, főzőlappal, ami 120 ezer Ft-ba került, és amikor beszerelték otthon, akkor tapasztalták, hogy nem tudják használni, mert a kismegszakító a lakáselosztóban állandóan leold. Mi lehet a gond?

Kitudja-e cserélni e nagyobbra azt a kismegszakítót az ügyfél? Vagy mit lehet tenni? Ilyenkor az emberek nagy része, abban gondolkodik, hogy bemegyek a műszaki boltba, van 120 ezer Ft-om kinézek egy szimpatikus tűzhelyet, megveszem és beépítem és ennyivel lezongorázódik a történet.

Majd utána jön a fekete leves, mikor rájön, hogy nem tudja használni, de reménykedik abban, hogy pár ezer forintért majd kicseréli neki a villanyszerelő egy kismegszakítót és onnantól megoldódik a probléma. Sajnos ilyen akár belecsúszhat ez a dolog plusz fél millió Ft-os kiadásba is. 

De hogyan?

Nagyon egyszerű a történet, sajnos azért vannak ezek a biztosítékok ilyen kis értékkel meghatározva például 10A-es, 16A-es, mert ezek ennyit bírnak. Maga a hálózat ennyit bír helyesebben. Mindig a vezetékre méretezzük a kismegszakítókat, tehát a vezetéket védjük a kismegszakítókkal. Tehát hogyha be van rakva oda egy 13A-es kismegszakító és azt leoldja valami, akkor azt nem lehet a nélkül kicserélni, hogy a hozzátartozó vezetéket ki nem cserélnénk nagyobb keresztmetszetűre. Ezért ugye itt már lehet sejteni, hogyha vezetéket is kell cserélni akkor ez nem lesz annyira egyszerű dolog. S feltételezzük, hogy minden rendbe van, a konyhában új a villanyszerelés, hiszen erre is volt példa. Ügyfél hív, hogy most volt nála villanyszerelő, most végzett, egy hónapon keresztül szerelt és teljesen fel van újítva a lakás mégis nem tudja használni a villany tűzhelyet amit most vett mert állandóan leveri nem a lakáselosztóban a kismegszakítót hanem a villanyóra alatt ez pedig a másik probléma amikor már a vezeték keresztmetszet jól meg van csinálva, szabványoknak megfelelő a túláram védelem is, ugye a kismegszakítóknak az értéke. Ám a szolgáltatóval való szerződés az csak mondjuk, 20A-re szól vagy 25-A-re ezáltal az ELMŰS, ÉMÁSZOS, E-ON-os szerződésben benne van, hogy pontosan hány A-re szerződött a tulaj. Jelen pillanatban ELMŰ-ÉMÁSZ területen, alanyi jogon a 32 A jár, tehát ezért még nem kell fizetni. 1x 32 Ampert lehet az áramszolgáltatótól vételezni.

Az, hogy jár alanyi jogon és nem kell érte fizetni ez megint csak a szép oldala a történetnek. Mert nagyon sok esetben, hogyha már hozzá kell nyúlni a kismegszakítóhoz, valaki le szeretné cserélni 20A-ről mondjuk 32A-re akkor ott először meg kell vizsgálni a hálózatot, hogy egyáltalán elbírja-e maga hálózat a 32A-t, tehát a többlet teljesítményt. Ha igen akkor pedig még mindig benne van az hogyha régi a mérőóra doboz, régi fadobozban van, vagy adott esetben a 60-70-80-as években készült az már nem a mai szabványoknak megfelelő, tehát könnyen elképzelhető hogy szabványosítani kell ami megint súlyos 10.000-ket vagy adott estben 100.000 -ket róhat az ügyfélre attól függően, hogy hol volt az a mérőóra. Mondok egy konkrét példát. Jelenleg csinálok egy családi házat ott az épület kellős közepén volt a régi mérőóra, ez már szabványtalan, nem veszi át így az áramszolgáltató. Mindenképpen kültérre kell rakni, valamilyen telek határról látható pontra, ezeket a mérőórákat. Úgyhogy érdemes egy kicsit utána nézni, mielőtt az ember egy nagyon teljesítményű fogyasztót vásárol, villamos fogyasztót, nagyobb teljesítményűt. Akár legyen klíma, akár szárítógép, akár egy automata mosógép, akár ez vízmelegítő, egy víztároló, egy villanybojler vagy lehet ugye ez a tűzhely is. Mindenképpen érdemes előtte egy villanyszerelő tanácsát kikérni, hogy mit javasol, mert sok esetben nagyon sok esetben hív úgy az ügyfél, hogy megvette az álmai tűzhelyét, villanytűzhelyét és nem tudja használni. Vagy megvette a mosógép, szárítógép kombót és egyszerre a kettő nem működik. Hogy hogyan lehetne megoldani?

Miközben általában sajnos az a szisztéma, hogy az ember akkor vásárol ilyen háztartási eszközöket miután kifestett vagy kicsempézett. S mikor oda kerülünk, akkor már egy ilyen szépen felújított, villanyszerelést majd legközelebb megcsináljuk címszóval. Egy ilyen szép lakásba kerülünk, ahol már nagyon nehéz ezeket a problémákat orvosolni vagy sokkal drágább lesz, mint ha normális esetben egy villanyszerelő kerül oda. És adott esetben lehet, hogy ingyen megnézi, csak most mondok valamit. Ingyen kimegy, felméri s annak a reményében, hogy majd lesz újabb megrendelése, annak reményében nem kér érte pénzt. Csak egy fél órájába került, vagy most már itt van ugye, digitális világban élünk, a Facebook, Messenger, Viber lehet sorolni videó chattel akármi, de bárki erre képes, hogy meg mondja, hogy egy adott hálózatot, nagy valószínűséggel el lehet így, meg lehet így terhelni egy új eszközzel vagy nem.

Köszönöm a figyelmet, röviden ennyit akartam most mondani.

Sziasztok.