Munkahelyek, cégek érintésvédelmi felülvizsgálata

Egy vállalkozásnak milyen felülvizsgálatokkal kell rendelkezni elektromos témában?


A legtöbb vállalkozás akkor szembesül a ténnyel, hogy villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatot kell csináltatnia, amikor egy ellenőrzés alkalmával a munkavédelmi hatóság felhívja erre a figyelmet. Ez azonban már késő, akár milliós büntetést is vonhat maga után a mulasztás.

A következőkben arról olvashat, hogy milyen esetekben kell a felülvizsgálatot elvégezni vállalkozások esetében.

Egy újonnan nyíló vállalkozásnak rendelkeznie kell érintésvédelmi felülvizsgálattal, tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálattal, ami más néven erősáramú berendezések időszakos felülvizsgálata. Valamint villámvédelmi felülvizsgálattal.


Érintésvédelmi felülvizsgálatra szükség van akkor, 

-    ha elektromos kéziszerszámokkal dolgoznak

-    helyiség bérlésnél beköltözés esetén

-    elektromos hálózat átalakításakor

-    ha a dokumentáció érvényességi ideje lejár.


Az érintésvédelmi dokumentáció érvényességi ideje 3 év, ha azonban időközben átalakítás történik, az érintésvédelmi felülvizsgálatot újra el kell végeztetni.

Az elektromos kéziszerszámok felülvizsgálatának érvényessége ideje 1 év. 

Meg kell említenünk az erősáramú berendezések időszakos felülvizsgálatát is.


Először tisztázzuk mi az az erősáramú berendezés?
Az a berendezés, ami a villamos áram munkavégző képességét használja fel.

Az erősáramú berendezések felülvizsgálatával tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálat néven is találkozhatunk. Ez az ellenőrzés tűzvédelmi szempontból vizsgálja meg az elektromos eszközöket és a kötődobozok kötéseit, hogy megelőzzék a zárlatok, tűzesetek kialakulását.

Talán nem is gondolnánk, hány lakástűz esetében áll a háttérben elektromos meghibásodás.
Munkavégzésünk során számos ilyen esettel találkozunk.
Legutóbb Csepelen egy háztartási gép meghibásodása miatt kellett felújítani a villamos hálózatot.

Azért is érdemes gondot fordítani rá, mert ha tűz következik be, a biztosító csak abban az esetben téríti meg a keletkezett kárt, ha az épület rendelkezik erősáramú berendezések felülvizsgálatát tanúsító jegyzőkönyvvel.

Ennek érvényességi ideje 6 év. Abban az esetben viszont, ha új gépek kerülnek beszerzésre, azok felülvizsgálatát is szükséges elvégezni.

  

A felülvizsgálat elvégzésére azért van szükség, hogy megtudjuk, a villámhárító berendezés alkalmas-e arra, hogy felfogja a villámokat, majd a levezető által levezesse azt a földbe, hiszen az évek múlásával, károsodik, rongálódik a szerkezet, ezáltal csökken a működőképessége, hatékonysága. Ez a csökkent hatékonyság pedig tűzveszélyt és életveszélyt jelent.

Villámvédelmi felülvizsgálat elvégzésének gyakorisága:

-    A villámvédelmi rendszer bizonyos részeinek vizsgálatát már létesítés közben, még az eltakarás előtt el kell végezni.

-    Mielőtt átadásra kerül a rendszer, sort kell keríteni az első felülvizsgálatra.

-    Abban az esetben, ha bármilyen javítás, átalakítás történik, vagy sérülés éri a rendszert, újból felül kell vizsgálni annak biztonságosságát.

-    Robbanásveszélyes épületek esetében az időszakos vizsgálatot 3 évenként kell megismételni.

-    Egyéb épületeken az érvényességi idő 6 év.

Ha a villámvédelemről van szó, találkozhatunk a norma szerinti és nem norma szerinti kifejezésekkel.
Ismerkedjünk meg ezek jelentésével is.
Abban az esetben, ha egy régi villámvédelmi rendszerről van szó, annak az építéskor érvényes szabvány előírásainak kell megfelelni, azonban ha ezt a rendszert lebontják például egy tető felújítás során, akkor már az új szabványnak megfelelően kell visszaépíteni.

Új villámvédelmi rendszer létesítésekor először kockázatelemzést végeznek, mellyel meghatározzák, hogy szükséges-e villámvédelmi rendszer az adott épület esetében, ha igen a következő lépés a villámhárító terveztetés, és ezután kezdődhet a létesítés.