Skip to main content

Egy kigyulladt elosztó meséje

Mostani történetünk nem egyedi. 10 ből 8 ügyfelünknél ezt tapasztaljuk. Nem azért írjuk most le ezt a történetet, hogy legyen min csamcsogni, hanem hogy mindenki tanuljon belőle. Ezen a helyen villamos tűz volt... a tulajdonos szerencséje, hogy a tető nem égett le teljesen... szóval a sztori: 

A képen jól látszik ahogy a régi elosztó összekormozta a falat, és az ereszdeszkát is kellőképen megégette

A történet egy forgalmazó cégnél játszódik. ISO minősítést szeretne a cég bevezetni, de mivel le van járva az Érintésvédelmi minősítése, megkerestek minket. Hozzáteszem eddig nem tudták, hogy mi az az Érintésvédelmi minősítés és azzal sem voltak tisztában, hogy minden munkahelyet biztosító vállalkozásnak kötelezően írja elő a 10/2016 (IV.05) NGM rendelet. Ez azt jelenti, hogy amennyiben nincs megcsináltatva ez a papír az ügyvezető feje felett egy balszerencsétlenség miatt egy kellemes 3-5 év börtönbüntetés lebeg, hiszen törvényi kötelezettségének nem tett eleget. 

Ez minden vállalkozásra igaz... nincs kivétel. 


Azzal, hogy a tető majdnem leégett a csarnokról, az ügyvezetőnek is jelentőségteljessé vált a felülvizsgálat. Már nem gondolja hogy ez csak egy sokadik papír amiért ismét fizetni kell. Felülvizsgálóként minden villanyszerelő munkáját le kell ellenőríznünk a legkisebb átalakítás után is, hiszen egy normál villanyszerelőnek nincs meg sem a szakmai tudása, sem a műszerezettsége ahhoz, hogy kijelenthesse, hogy az ő munkája biztonságos. 


Sajnos a törvény nem ismerete nem mentesít a felelősség alól, így az elosztó tűzért a cég vezetője a felelős. Szerencsére el tudták intézni házon belül, de ha ki kellett volna hívni a tűzoltókat komoly büntetésre számíthatott volna a cég. 


A történet sajnos itt nem ér véget. Miután leszereltették valami ismerős villanyszerelővel a kiégett elosztót, feltákoltattak vele valami hasonlóan tűzveszélyes megoldást, amit szintén nem elenőrzött le sem felülvizsgáló sem műszaki ellenőr. Házon belül ismételten megoldották. Az eredmény magáért beszél:

Rengeteg a hiba! Ha jól megfigyeljük az égésnyomok, a kimelegedés nyomai pedig már ezen az "új" elosztón is látszanak. Nem megyünk bele a szakmai elemzésébe, mert a szakik úgy is látják a hibákat, a laikusokat meg nem szeretnénk untatni a szakmai részletekkel. 


Szóval megmenekültek egy ismételt elosztótűztől. Ugye nem is olyan felesleges egy Érintésvédelmi felülvizsgálat?


A történet úgy folytatódik, hogy mivel ez a hiba sürgősen elhárítandó kategóriába esett -ugyanis nem volt már meg az elosztódoboz IP 65-ös védelme törés miatt- elvállaltuk a hiba kijavítását. 

Amennyiben Ön is szeretne eleget tenni törvényi kötelezettségeinek, és szeretne egy komplex megoldást nyújtani tudó vállalkozást megkérni az Érintésvédelmi vizsgálat elkészítéséhez, akkor keressen minket bizalommal. Mi nem hatóság vagyunk. Minden esetben az Ügyfelet képviseljük. 

Pillanatképek
Pillanatképek

Ha tetszett a cikk, támogass minket egy Facebook megosztással!
Kattints a Facebook logóra! 
​Köszönjük!