Skip to main content

A kókler villanyszerelők köztünk járnak

Egy család, 2 kisgyerekkel, egy villanyszerelő kókler és a gondviselés. Ez a három dolog kellett a mostani történetünkhöz.

Lakásfelújítás. 1 évvel ezelőtt. A Tulaj hívott egy "szakit" hogy vállalja e a most vásárolt parasztház stílusú ingatlan villanyszerelésének a felújítását. Megjegyzem ajánlás alapján kapta a nyugdíjas szaki elérhetőségét, akinek folyamatos megrendelései vannak. VILLANYT SZEREL! Kérte, hogy most van szétszedve a ház, úgyhogy legyen szives úgy megcsinálni, hogy ami kell azt rakja bele ne spóroljon. 

Egy évig látszólag, a laikus szemével hibamentesen működött a hálózat, majd hívtak engem, hogy nem tudják mi a baj, de néha a konyhában  nincs áram. Amúgy a múlthéten kigyulladt náluk egy hosszabító, de ezt csak mellékesen jegyezték meg, hogy lehet ennek van köze a most már egyre gyakoribb áramszünetekhez. 

Első kérdésem mikor megláttam a helyzetet: Hogy az egy évvel ezelőtt kifestett, kiglettelt kicsempézett falakat mikor kezdhetem szétvésni? Nagy csodálkozás... MIÉÉÉÉÉRT? 

Mert itt úgy ahogy van kuka minden!

1 éve mikor a kivitelezés elkezdődött, jól indult minden. Megvették az anyagokat, bár a tulaj sokalta akkor a vezetékeket meg az árát, hogy biztos kell e annyi. Ám mivel ő kérte hogy inkább legyen egy picit túlbiztosítva így belenyugodott. Nem baj ha most picit többet fizet de legalább legyen jó.

Megérkeztem. Megfogták a kutyákat, ahogy kell, veszem a szerszámosládám... megyek be. Érzem a finom ebéd illatát. Később kiderült villanysütőben készült a sültoldalas. Na így jó érkezni gondoltam magamban éhgyomorral ilyen helyre. Ekkor még ez volt a legnagyobb gondom, hogy reggeli rohanásból fakadóan már egy ideje nem jutottam táplálékhoz. Pakolom ki a ládát csavarhúzó ami kell... terület bejárása azonosítás szemrevételezés. Mikor megláttam mi a helyzet konkrétan majdnem kiesett  szemem. 

Az éppen villanysütőben készülő ebédet ajánlottam hogy fejezzék be máshol. Ugyanis a kedves szaki anno nem épített ki külön betápot a villanytűzhelynek, pedig jelezték neki hogy kell. Gyárilag volt rajta egy dugvilla, de az meg nem ért fel az általános dugaljakig. A mosogatógéppel ugyan ez volt a helyzet. Így a mosogatógép és a villanytűzhely is egyszerre egy feltekert 50 m-es hosszabítóról működött, ami el volt dugva a konyhaszekrénybe hogy ne csúnyítsa a konyha öszképét!!!!! Amikor kiérkeztem olyan forró volt a hosszabító, hogy szabályszerűen égette az ember kezét. Akkor tekertem le és fektettem szét a konyha padlóján, hogy hüljön.

Megyek az elosztóhoz. Ezek után félve vettem le a burkolatot. Hát nem alaptalanul! Aki szakember az most ne nézzen ide. Felkavaró látvány fogja fogadni. 

Az ingatlanra be van vezetve a 400V 3 fázis ipari áram, a vezérelt áram (éjjszakai). Feltételezzük, hogy egy évvel ezelőtti szerelésből kifólyólag itt egy tartalmasabb elosztó fogunk látni. 

Hát emberek. Ezt úgy kell elképzelni mint amikor a pincéjébe valaki ideiglenesen felszerel valami kis táblát, hogy addig mig nem lesz megcsinálva legalább 1 lámpa világítson már. Szóval még ideiglenes megoldásnak is gyenge volt! 

3 kismegszakító!! Minhárom 25A-es. Mivel laikusoknak is szánom ezt a cikket ideírom, hogy ez azt jelenti hogy majdnem dupla akkor áram folyhat az eszközökön, mint amire azok tervezve vannak! 

FI relé (ÉVÉ relé ÁVK) 2 van a dobozban, viszont egyik sincs bekötve!!!!!!

Van ugyan 3 fázis, de csak egy fázist használ az egész lakásban!!!!

És emberek! Ez egy 150nm-e 9 helyiségből álló családi ház!!!!! Hol vannak a bejövő kábelek vagy vezetékek??? Aki látott már elosztót szétszedve az tudja, hogy egy kis lakás esetén sem szokatlan a 20-30-40 db vezeték ami ott "kicsüng" az elosztóból kötés előtt. 

Mégegyszer megjegyzem. A szaki szerint ez kész van, és egy éve így működik. 

Azt már meg sem említem, hogy a sodrott éren miért nincs érvéghüvely.....

Az ilyen embertől elvenném a papírját, meg még jó meg is verném! 2 kisgyerek élete múlik a munkáján. 

Érdekes látványt nyújt ugyanakkor méllyen elszomorító, hogy az átgondolt kivitelezésnek köszönhetően a háziasszony kénytelen elosztóhátán elosztót alkalmazni. De hála a 25 A-es kismegszakítóknak itt mindhárom konyhai eszköz- vízforraló, kávéfőző, mikró- akár egyszerre is tud működni. Annyi hogy egy ilyen dugaljat egy ezköz maximum 16A ellátására terveznek. 

Tanulság: Lehet spórolni a villanyszerelőn... de nem érdemes. Ha kigyullad a lakás, erre a szerelésre a biztosító sem fizetett volna. Apropó. Ide tartozó kis adalék. A biztosító elektromos lakástűz esetén csak akkor fizet, ha van érvényes Érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálata a családi háznak vagy lakásnak. Erre a villanyszerelésre pedig értelemszerűen nem járt volna a megfelelt minősítés. 

Ha tetszett a cikk, támogass minket egy Facebook megosztással!
Kattints a Facebook logóra! 
​Köszönjük!