Hogyan magyarázzuk el az elektromos áramot egy gyereknek? 
BILD ELEKTRO

Igényeljen most Érintésvédelmi felülvizsgálatot! Hívja az alábbi számot!
06 70-904-86-70

A gyerekek végtelenül kíváncsiak a körülöttük lévő világra.  Előbb-utóbb feltétlenül kérdezni fog az áramról. A szülőnek elengedhetetlenül fontos, hogy miként magyarázza a gyereknek az áramot. Lehet, hogy közben a gyereked is meglepődik milyen okos vagy! (Legalábbis addig, amíg tinédzserek nem lesznek.😀)


Használd ezeket a tippeket a kezdéshez:

 • A magyarázatot igazítsd a gyermek életkorához. Legyen rövid és egyszerű az óvodások számára. Az idősebb gyerekek esetében részletesebb, összetettebb választ adhatsz, mint a kisebbeknek.
 • Magyarázd el a gyerekeknek, hogy az áram veszélyes lehet. Emlékeztesd őket, hogy tartsák magukat távol a szabadon álló vezetékektől vagy lógó elektromos vezetékektől, és kerüljék az elektromos eszközök víz közelében történő használatát, beleértve a kádakat, a mosogatókat, a tócsákat vagy a WC-ket.
 • Használjon gyakorlati bemutatást az alábbiakban felsorolt ​​egyszerű elektromos kísérletek elvégzésével.

Mi az a villamos energia?

Ha nem igazán érted, hogyan működik az áram, akkor nem fogod tudni, hogyan magyarázd meg az áramot egy gyereknek! Íme egy egyszerű módja ennak összefoglalására (Szükség szerint szerkeszd!):

A villamos energia mindig is jelen volt, de az 1800-as évekig nem igazán tudtuk, hogy hogyan kell felhasználni az erejét. A villamos energiát „másodlagos energiának” tekintik, mivel annak előállításához más potenciális energiaforrásra, például fára vagy gázra van szükség.

A villamos energiának két alapvető formájával találkozhatsz van: a termelt és a sztatikus elektromosság.

 • A termelt villamos energia (váltakozó áram) az az energia, amely az otthonaink vezetékein keresztül áramlik, és táplálja a lámpákat, a televíziókat, a számítógépeket és a készülékeket. Az elemek egyenáramú áramot is szolgáltatnak. Az elektromos áram folyamatosan áramlik, amíg az áramkört meg nem szakítod. A villanykapcsolók és a megszakítók az áramlás megszakításáért felelnek.
 • A sztatikus elektromosság akkor jön létre, amikor bizonyos tárgyak összedörzsölődnek és súrlódást okoznak. A villám a sztatikus elektromosság példája, amikor a viharfelhőkben lévő jég- és vízrészecskék ütköznek, és nagy elektromos töltéseket hoznak létre, amelyek a föld alatt vagy a közeli felhők felé haladnak. Egy másik példa, amikor megdörzsölöd a lábad a szőnyegen, majd áramütést kapsz, amikor megérintesz valamit vagy valakit.

Hogyan keletkezik a villamos energia?

Az univerzumban minden - a nap, a felhők, a fű, a piszok, a játékok, a ruhák, a sziklák és még az emberek is - atomokból áll, apró részecskékből, amelyek protonokat, neutronokat és elektronokat tartalmaznak. A protonok és a neutronok az atom magjában (középpontjában) vannak, az elektronok pedig a mag körül keringenek. A negatív töltésű elektronok normál körülmények között nem vándorolnak el. A pályán maradnak, mert a magban lévő protonok pozitív töltéssel rendelkeznek, ami közel tartja az elektronokat. Ebben az állapotban az atom semleges (nincs töltése), mert a protonok száma megegyezik az elektronok számával. Amikor a külső erő (például súrlódás vagy kémiai reakciók) felborítják az egyensúlyt, az atomok elveszíthetik elektronjaikat vagy elektronhoz juthatnak. Ezeknek az elveszett elektronoknak a mozgása, áramlása maga az ÁRAM.

Az erőművek különböző tüzelőanyagokat - például gázt, szenet, gőzt vagy szélet - használnak az áramtermeléshez. Alapvetően kémiai reakciókat, mechanikai erőt vagy kinetikus (mozgási) energiát használnak az atomok megváltoztatásához. Például a szélerőművek vagy az erőgáttól származó víz hatására a turbinák hatalmas kerekei gyorsan forognak, ami megzavarja az elektronokat, így elindul az elektronok áramlása.

Az erőműben keletkezett áram vezetéken keresztül nagy transzformátorokba jut. A transzformátorok növelik a feszültséget, lehetővé téve, hogy az energia messze haladjon. Az áram nagyfeszültségű távvezetékeken keresztül folytatódik, amelyek az egész országban átnyúlnak. Mielőtt az áram eljutna otthonodba vagy vállalkozásodba, egy alállomásra jut, amely a feszültséget magasról alacsonyra alakítja. Innentől kezdve kisebb feszültségű vezetékeken és egy másik transzformátor rendszerén megy keresztül, hogy még jobban csökkentsék a feszültséget. Végül az áram eljut otthonokba és vállalkozásokba, ahol egy gombnyomással vagy a kapcsoló elfordításával táplálja a modern élet eszközeit!

Sztatikus elektromos kísérletek gyerekeknek

Annak érdekében, hogy a gyermek megértse a sztatikus elektromosság tulajdonságait, dörzsölj meg egy felfújt lufit a haján vagy gyapjútakaróját vagy pulóverét, és néhány pillanatig figyelje, hogyan tapad a falra. Magyarázd el, hogy ez egy példa a negatív és pozitív töltésű atomok reakciójára.


Az elmélet további szemléltetésére próbáld ki ezt az egyszerű sztatikus elektromossággal végzett kísérletet:

 • Keverj össze egy egyenlő rész konyhasót és fekete borsot egy alacsony falú edényben.
 • Kérd meg gyermeked, hogy finom fogú műanyag fésűvel fésülje át a haját, amíg a sztatikusság fel nem épül.
 • A fésűt ugyanabban a kézben tartva, gyermeke gyorsan tartsa a fésűt az edény fölé anélkül, hogy hozzáérne a só és bors keverékéhez.
 • Figyeld meg, ahogy a sztatikusan feltöltött fésű vonzza a borsot, és apró szemeket emel az edényből. (Ez akkor működik a legjobban, ha alacsony a páratartalom. Ui.: Őrölt borssal csináld😀 )


Hogyan készítsünk áramkört gyerekeknek

Így készíthetsz egy egyszerű áramkört a gyermekével annak bemutatására, hogy az áram hogyan áramlik:

 • Szereld össze a következő elemeket: hagyományos elemlámpa izzó, elem (feltétlenül használja az izzó megfelelő feszültségét 4,5 Vos laposelem), két 20 cm es vezetékdarab, elektromos szalag és kés.
 • Használd a kést a vezeték mindkét szakaszának 1 centiméteres szigetelő szakaszakaszának levágására.
 • Rögzítsd a vezeték egyik végét az izzóalap fényes ezüst oldalához, és ugyanazon vezeték másik végét tekerje az elem negatív pólusához (-).
 • Rögzítsd a vezeték vezeték egyik végét az akkumulátor pozitív pólusára (+). Amikor gyermeke megérinti a második vezeték másik végét az izzó aljához, az áramkör készen áll, és az izzónak világítania kell.
     

Az elektromos hálózat korszerűsítése a család biztonsága érdekében

Az elavult elektromos hálózat, vezetékek és egyéb alkatrészek veszélyeztethetik otthonát és gyermekeit. Törődünk családja biztonságával ! Ha kérdése vagy aggálya van otthonának elektromos rendszerével kapcsolatban, egyeztessen online a BILD ELEKTRO céggel,  bármikor felhívhat minket a 70/904-86-70 -es telefonszámon. A gyeremekvédett dugaljaktól az átfogó elektromos ellenőrzés elvégzéséig készek vagyunk segíteni!

Most, hogy a gyerekeid azt hiszik, hogy zseni vagy, könnyebb lehet rávenni őket, hogy segítsenek a ház körül!   😀

Igényeljen most Érintésvédelmi felülvizsgálatot! Hívja az alábbi számot!
06 70-904-86-70

Ha tetszett a cikk, támogass minket egy Facebook megosztással!
Kattints a Facebook logóra! 
​Köszönjük!