Miért meleg a fényerőszabályzó kapcsolóm?

Bár normális, hogy a dimmer (fényerő szabályozó) kapcsoló működése közben meleg tapintású, egyik pillanatban sem érezheti igazán forrónak, mintha túlmelegedne. A dimmer túlságosan forró okának pontos meghatározása bonyolult lehet. Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja, mennyire meleg lehet a fényerőszabályzója, és milyen lépéseket tehet annak megállapítására, hogy a fényerőszabályzó miért túl meleg.

 

Árulkodó jelek, hogy a dimmer kapcsolója túl forró

 

1.)  A fényerőszabályzó túllépi az ajánlott hőmérsékletet

 

Az Underwriters Laboratories (UL) biztonsági szervezet szerint a dimmer kapcsolók biztonságosak, ha 90,6°C-on, vagy ha annál alacsonyabban működnek. Az átlagos fényerő-szabályozó általában 60°C körül működik. Ha úgy gondolja, hogy a dimmer kapcsolója meghaladja ezt az ajánlott küszöbértéket, akkor ideje, hogy kapcsolatba lépjen egy villanyszerelővel.

 

2.)  A dimmer kapcsoló túlterhelt

 

A dimmer kapcsolók általában 1500 watt áramot képesek egyszerre kezelni. Ha 16 villanykörte van 100 wattonként, mindegyiket egy fényerő szabályzó vezérli, ez 1600 wattot jelent, ami azt jelenti, hogy a fényerő szabályozó kapcsoló túlterhelt. A forró dimmer kapcsoló tűzveszélyes lehet, és a kapcsoló meghibásodását okozhatja. A hő hatására a huzalokat borító hőre lágyuló bevonat megrepedhet és elveszítheti szigetelő képességét, ami veszélyes rövidzárlatokhoz és ívhibákhoz vezethet.

 

Hogyan tudná egy villanyszerelő kiszámítani a dimmer kapcsoló maximális terhelését

 

A világítótestek teljesítményértéke általában a világítótesten található matricára van nyomtatva. A fényerő-szabályozó kapcsoló teljesítményértéke általában a tartószerkezetbe van bélyegezve. Annak megállapításához, hogy a fényerő-szabályozó kapcsoló teljesítményének mekkora részét használja, a következőket kell tennie:

 

·  Határozza meg az összes világítótestet teljesítményét, amelyet a meleg dimmer kapcsoló vezérel.

·  Adja össze az egyes világítótestek teljesítmény-besorolását.

·  Hasonlítsa össze a teljes értéket a dimmer kapcsoló teljesítményértékével. Ha a világítótest teljes teljesítménye meghaladja a fényerő-csökkentési teljesítmény besorolását, akkor ez az oka annak, hogy a fényerőszabályzó kapcsolója felmelegedhet.

 

Forduljon a BILD Elektro Bt.-hez ha dimmer kapcsolóról további kérdési lennének.. A túl forró fényerő szabályozó kapcsolót nem szabad figyelmen kívül hagyni, vagy kicserélést későbbre halasztani. A BILD Elektro Bt.® ELMŰ-ÉMÁSZ engedéllyel rendelkező villanyszerelői készek megoldani a problémát az összes többi világítási, vagy elektromos igényével együtt. Írjon az info@bildelektro.net e-mail címre, vagy hívja a 06-70-904-86-70 telefonszámot.