Skip to main content

Mi okozza az elektromos tüzet? Itt van, amit tudnia kell

Az elektromos tűzesetek évente mintegy 1200-2000 ingatlan tűzkárt okoznak (a Magyarországon nyilvántartott kb. 4,4-4,5 millió lakó ingatlan közül, az évi hazai 20-25 ezer lakástűz 8-9 %-áért az elektromos eredetű tüzek a felelősek*). Az elektromos eredetű lakástüzek száma növekvő tendenciát mutat*'**.


    


Úgy gondolja, hogy otthona biztonságos? Az elektromos tűz veszélyeinek és okainak megértése a legjobb módja a család védelmének.


Az elektromos tüzek leggyakoribb okai

Hogyan kezdődnek az elektromos tüzek? Csak túlzott hőre vagy egyetlen szikrára van szükség. Az alábbiakban felsoroljuk az elektromos tűzesetek fő okait:


·        Elavult vagy elhasználódott elektromos vezeték

Hány éves az otthonod? A több mint 20 évvel ezelőtt épített házak valószínűleg elavult vezetékekkel rendelkeznek. Sajnos az elavult vezetékhálózat miatt kialakult tűzesetek vezetik a lakó ingatlanok tűzeseteit. Az elavult vezetékek nem képesek megfelelni a modern technológia és az energiafogyasztás követelményeinek, ezért gyakori a megszakítók túlterhelése*.


Tűzmegelőzési stratégia: Alkalmazzon képzett villanyszerelőt, hogy ellenőrizze otthonát, és cserélje ki a régi vagy sérült vezetékeket. Ingatlan vásárlás előtt hívjon ki egy érintésvédelmi felülvizsgáló szakembert, aki profi műszerekkel ki tudja mérni az elektromos hálózat hibáit, sérülékenységeit. Hívja bizalommal a BILD Elektro Bt. szakembereit. Mi 3 éves garanciát vállalunk az általunk végzett munkákra, és érintésvédelmi felülvizsgálatokra, jegyzőkönyvekre.


·        Hibás elektromos aljzatok

Tudta, hogy a legtöbb elektromos tűz az elektromos aljzatoknál kezdődik? A földeletlen aljzatok nagyobb valószínűséggel szikráznak, elektromos ívet képeznek vagy lángra kapnak. Még a földelt aljzatok is tüzet okozhatnak, ha a mögöttük levő vezetékek meglazulnak.

Tűzmegelőzési stratégia: Rendszeresen ellenőrizze az ingatlanában található elektromos aljzatokat. Keresse meg a kopás jeleit, beleértve a kormot/erős műanyag szagot az aljzatok vagy a kapcsolók körül. Ha a vezetékek meglazultak, azok meghúzása csökkenti a tűz esélyét. Mindig hívjon profi villanyszerelőt az aljzat frissítésére vagy komoly elektromos javításra. A BILD Elektro Bt. sok éves tapasztalattal rendelkező szakemberi készséggel állnak az Ön szolgálatára. Vegye fel velünk a kapcsolatot, ha ilyen jellegű hibákat észlel lakásában.


·        Az elektromos áramkör túlterhelése

A túl sok kábel egyetlen áramforráshoz való csatlakoztatása a katasztrófa receptje. Magyarországon vezető elektromos tűzkár ok, hogy a megnövekedett elektromos igény miatt (pl.: inverteres split klíma, elektromos tűzhely) több elektromos fogyasztóval terhelik meg a az aljzatokat.. Ez nagyon nagy hiba. Az Országos Katasztrófavédelem által felkért villamossági szakértők hőkamerás felvételt készítettek egy túlterhelt kis megszakítóról*. A felvétel önmagáért beszél:

Ha szüksége van amper bővítésre lakó ingatlanában, mert egy nagy fogyasztó (pl.: klíma, elektromos tűzhely/főzőlap) kerül a közeljövőben beépítésre vegye fel velünk a kapcsolatot. Ebben is tudunk Önnek segíteni. Szakembereink gyorsan precízen 3 év teljeskörű garanciával segítenek Önnek bekötni az új készüléket.


Kerülje az egyetlen hosszabbító használatát több készülék(fogyasztó) egyszerre történő áramellátásához. Az áramkör túlterhelése elhasználja a rendszert, és tüzet okozhat az által, hogy pl. egy kínai - ki tudja hogy hamisított CE-minősítést mímelő matricával jelölt – narancs sárga hosszabbító esetében rendkívül vékony vezetéken keresztül nagy teljesítményű fogyaztó(ka)t kapcsolunk,  ez addig fokozódhat, hogy ki is gyulladhat a hosszabbító*. A lakosság jó része nincs tisztában az elektromos indukció fizikai tulajdonságával. Tilos szorosan összetekert hosszabbítóból üzemeltetni nagy teljesítményű fogyasztót (2-3KW-os elektromos láncfűrészt, gyalu-, eszterga padot, fűnyírót)*:

Tűzmegelőzési stratégia: A hosszabbító használata esetén próbáljon meg több kimenetet használni, és győződjön meg arról, hogy készülékei külön áramkörrel rendelkeznek. Ha nincs elegendő aljzata vagy áramköre otthonában, hívjon fel egy szak képzett villanyszerelőt, hogy közösen kitalálják a megoldást.


·        Régi készülékek

Persze, hogy az 1980-as évekből származó KGST-s kenyérpirító jónak tűnhet, de valószínűleg nem biztonságos használni. A régebbi készülékek nem felelnek meg a modern szabványoknak az anyagok, az építés és a biztonsági előírások tekintetében. Ezenkívül az elavult készülékeknek nagyobb az esélyük a kopott, töredezett zsinórra, vagy a vezetékekre.Tűzmegelőzési stratégia: Ellenőrizze a készülékeket, hogy nincsenek-e rajta elektromos sérülések. Minden furcsa hangot adó, vagy égő szagot okozó készüléket szakértő által kell bevizsgáltatni. Cserélje ki a hibás készülékeket új modellekre, amelyek megfelelnek a jelenlegi biztonsági előírásoknak.


·        Világítótestek

Nem minden izzó működik minden foglalattal. A nagy teljesítményű izzók beépítése inkompatibilis lámpába az elektromos tüzek legfőbb oka. Ha a lámpát rögtönzött ruhás lámpaernyővel eltakarja, az tüzet is okozhat.

Tűzmegelőzési stratégia: Ellenőrizze még egyszer a teljesítményt, mielőtt új izzókat telepítene. Ha egy lámpatest használat közben túl meleg lesz, ideje cserélni. Kizárólag kereskedelmi lámpaernyőket használjon, amelyeket úgy alakítottak ki, hogy illeszkedjenek a lámpatest alakjához és méretéhez, és megfelelő mértékben elvezeti a hőt.


·        Hordozható fűtőberendezések

A helyiség melegítők hírhedtek az ingatlan tüzek okozásáért. Ezek a készülékek gyorsan felmelegednek és szinte azonnal meggyulladhatnak a gyúlékony anyagoktól. Rendkívül nagy teljesítményűek a fűtőszálaik, akár 3000W-osak is lehetek! Ha a hordozható fűtőtestet túl közel helyezzük a függönyhöz, az ágyneműhöz vagy a kárpithoz, az tüzet okozhat.

Tűzmegelőzési stratégia: A hordozható fűtőtesteket lapos, tűzbiztos, nem gyúlékony, égést tápláló felületen tárolja, és tartsa távol tűzveszélyes anyagoktól. Soha ne hagyja a helyiségfűtést felügyelet nélkül, és mindig húzza ki a készüléket, ha már nem használja.

A fent felsorolt okokat támasztják alá az OKF által készített statisztikai adatok is*.Tippek a család védelme érdekében

Az összes elektromos tüzet még akkor is, ha betartja az összes biztonsági óvintézkedést és szabályt, nem mindig lehet megakadályozni. Ha kitör, készüljön fel családja védelmére.

Ezeket a stratégiákat ajánlja a BILD Elektro Bt., hogy elektromos tűzvédelmi szempontból biztonságosabbá tegye ingatlanát:

Győződjön meg arról, hogy elektromos rendszere megfelel a biztonságos a használatnak. Ez magában foglalhatja modern szabványosított aljzatokra való cseréket, egy régi elektromos kismegszakító doboz kicserélését, a régi vezetékek (elektromos hálózat) cseréjét és még sok mást.

Soha ne használjon elektronikát kopott, törött vagy krimpelt vezetékekkel. Soha ne kössön össze alumínium és réz vezetéket, ez szigorúan tilos! Szikrát okozhatnak és meggyulladhatnak.

Telepítsen működő füstérzékelőket és tűzriasztókat az egész otthonába. Gyakran tesztelje és cserélje a szükséges elemeket.


Fektessen be egy tűzoltó készülékbe.Vízzel szigorúan tilos elektromos tüzet oltani, mert a víz vezeti az elektromos áramot!!!! Válasszon ABC osztályú porral oltó tűzoltó készüléket, ami minimum 6 kg töltés tömeggel rendelkezik. De mielőtt meg kezdi a tűz oltását áramtalanítsa az ingatlanát a kis megszakítók/központi a villany óra alatt található megszakító(k) segítségével!!! És ezután, ha nem sikerült megfékeznie a tüzet és szeretteit már kimenekítette az ingatlanból, hívja ki a tűzoltókat, értesítse a szomszédjait is!!


Villamos berendezések tűzvédelmi felülvizsgálata, a megelőzés egyik legfontosabb eszköze! 
A villamos berendezések: a villamos energia termelésére, szállítására, átalakítására, elosztására és felhasználására szolgálnak. A villamos berendezés tehát nem merül ki csupán az elektromos árammal működő berendezésekben (hajszárító, mosógép,stb..). Az épületekben kiépített elektromos hálózat (elektromos vezetékek, elektromos kismegszakítók, elektromos kötődobozok,stb.) is villamos berendezésnek tekinthető. A villamos berendezésekidőszakos 
tűzvédelmi felülvizsgálatát az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet (továbbiakban: OTSZ) szabályozza. 
Az időszakos tűzvédelmi felülvizsgálat a lakóépületek - kivéve a fázisonként 32 A-nél nem nagyobb névleges áramerősségű túláramvédelem utáni áramköröket -, közösségi, ipari, mezőgazdasági és raktárlétesítmények, továbbá lakókocsik, kiállítások, vásárok és más ideiglenes, vagy áthelyezhető építmények villamos berendezéseire terjed ki. A villamos berendezés használatbavételét követően a berendezés üzemeltetője, köteles a 300 kilogrammnál vagy 300 liternél nagyobb mennyiségű robbanásveszélyes osztályba tartozó anyag gyártására, feldolgozására, tárolására, felhasználására szolgáló helyiség vagy szabadtér esetén legalább 3 évenként, egyéb esetben legalább 6 évenként a villamos berendezés tűzvédelmi felülvizsgálatát elvégeztetni, és a tapasztalt hiányosságokat a minősítő iratban a felülvizsgáló által meghatározott határnapig megszüntettetni, melynek tényét hitelt érdemlő 
módon igazolni szükséges. A felülvizsgálatot a hivatásos katasztrófavédelmi szerveknél, az önkormányzati és létesítményi tűzoltóságoknál, az önkéntes tűzoltó egyesületeknél, valamint az ez irányú szakágazatokban foglalkoztatottak szakmai képesítési követelményeiről és szakmai képzéseiről szóló 9/2015. (III. 25.) BM rendeletben (továbbiakban: rendelet) leírt szakképesítéssel, valamint Tűzvédelmi Szakvizsgával rendelkező szakember végezheti. A rendelet szerint a villamos berendezések tűzvédelmi felülvizsgálatát csak olyan személy végezheti, aki az Országos Képzési Jegyzék szerinti erősáramú berendezések felülvizsgálója vagy erősáramú berendezések időszakos felülvizsgálója szakképesítéssel rendelkezik. A robbanásveszélyes osztályba tartozó anyag előállítására, feldolgozására, tárolására szolgáló helyiségek, szabadterek - ha ott az anyag robbanásveszélyes állapotban fordul elő - villamos berendezéseinek vizsgálatához a vizsgálatot végző személynek az előzőeken felül az Országos Képzési Jegyzék szerinti sújtólég- és robbanásbiztos villamosberendezés-kezelő vagy robbanásbiztos berendezés kezelő szakképesítéssel is rendelkeznie kell. Az OTSZ a fázisonként 32 A-nál nem nagyobb névleges áramerősségű túláramvédelem utáni elektromos hálózatokra nem teszi kötelezővé a villamos berendezések időszakos tűzvédelmi felülvizsgálatát. A háztartások nagy része fázisonként általában 16A áramerősségű hálózattal van kiépítve, ezért a háztartások túlnyomó többségénél nem kötelező 6 évente elvégeztetni a villamos berendezések időszakos tűzvédelmi felülvizsgálatát, de ajánlott elvégeztetni, vagy 
legalább időközönként villanyszerelővel az elektromos berendezéseket átvizsgáltatni az elektromos áram okozta tüzek megelőzése érdekében. 

Ellenőriztesse le otthona, vállalkozása tűzbiztonságát a BILD Elektro Bt. segítségével. Ne feledje: Mi 3 év teljes körű garanciát vállalunk az általunk elvégeztt munkákra, kivitelezésekre, érintés védelmi felülvizsgálatokra.

Ne hagyja, hogy egy megelőzhető elektromos tűz elpusztítsa otthonát és szeretteit! Az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség által készített statisztikában megtalálható infografika mutatja be hány emberi életet követelt hazánkban az elektromos tűz okozta ingatlan tűzesetek*. A BILD Elektro® Bt. professzionális elektromos ellenőrzéssel azonosítja és diagnosztizálja az elektromos problémákat. Kérjen telefonon időpontot, vagy hívja a 06-70-904-86-70-astelefonszámot, hogy megvédje otthonát és szeretteinek életét az elektromos tűztől. Hívjon minket még ma!

*forrás OKF:

https://www.katasztrofavedelem.hu/application/uploads/documents/2019-09/64074.pdf

**forrás Villanylap:

https://www.villanylap.hu/hirek/4553-novekszik-az-elektromos-eredetu-tuzkarok-szama


    

Ha tetszett a cikk, támogass minket egy Facebook megosztással!
Kattints a Facebook logóra! 
​Köszönjük!