"Csini kis kecó! Hozhatjuk a horonymarót?"

Érintésvédelmi felülvizsgálat, villámvédelmi felülvizsgálat, elektromos berendezések felülvizsgálata rövid határidővel, korrekt áron.

06 70/904-86-70


Hölgyeim és Uraim! Ez az eset nem egyedi, és bármilyen egyezést is találunk a valósággal az sajnos nem a véletlen műve. Rombolni fogunk, mert mindenkinek ez lesz a jó... örömmel tesszük, a tulaj meg -mivel nem volt előre látó- fizetni fog... nem keveset, de majd ő is örülni fog. Csak még nem most.  Persze nem csak nekünk kell fizetnie, hanem a festőnek és a kőművesnek is. 

Na jó nem esünk egyből neki mint süket a csengőnek. Óvatosak leszünk... nagyon óvatosak. 

Szóval adott egy kis lakás. Olyan igazi igényes kis ékszerdoboz, amit sokan elfogadnának magunknak. Oda volt figyelve a legapróbb részletre is. Szép fürdő plafonig csempézve, néhol műkőborítás a falon, A nappaliban bambusz padló. Néhány hangulat világítás... és kész is sokunk álomlakása. Nem az a full luxus, de igényes. Látszik hogy a tulajnak szíve lelke benne van. 

Telefonhívás. Van egy kis gond. Hol be lehet kapcsolni az LCD TV-t hol nem. Hol működik a porszívó hol nem. Voltak szervízben , de állítólag a hiba nem az Ő készülékében volt. Szóval kéne egy villanyszerelő, de nem tudják mi a hiba.

Ez a legjobb. Úgy kimenni valahova, hogy még körvonalazni sem tudjuk mire készüljünk fel. Szerszámosláda, szervízautó, kislétra megvan... mehetünk. Gyorsan kijavítjuk oszt mehetünk a következő címre. 

A helyszínen egy fiatal, mosolygós nagyon kedves lány fogad minket... na ebből már baj nem lehet gondoltuk. Az alábbi kép fogadott: (a lányt nem fényképeztük le)

Na de hol itt a gond?

Gondolom kitaláltátok.... igen a villanyszereléssel lesz egy kis bibi. 

Mérjük a dugalljakat 230V helyett 138V nézzük a másikat. 230 V helyett 80 V. Föld és fázis között 95 V. A lámpa halványan pislákol. Mivan???

Hát Hölgyeim és Uraim! Ezen a kislakáson minden fel lett újítva... egy dolgot kivéve. Igen, a villanyszerelés. De ahhoz legalább soha nem nyúlt szakember mióta megépült a ház... azaz kb. 50 éve. Azért emeltem ki a szakembert, mert a nappalit jelentős mennyiségű konnektorral bővítették, csak épppen mindent összekötöttek közben mindennel. Hozzátartozik, hogy a minőséget a szerelvényekben sem bagatelizálták el. Az 50 éves vezetékekre 5000 Ft/DB áru szerelvényeket, konnektorokat és kapcsolókat raktak.  A lakás gerincveztéke mindenhol 2 ér, de a konnektorokban már be van kötve a 3 ér. Ezek vagy zsenik, vagy fogalmuk sincs semmiről.

A lakáselosztó már újabbnak nézett ki. Sajnos abban 10cm hosszban a vezetékek nagy részéről leolvadt a szigetelés. Soha nem lett utána húzva a kismegszakítók kapcsainak és lazák voltak a kötések, aminek hatására kimelegedtek. Sajnos a leolvadt vezetékektől még a kép készülte előtt megszabadítottuk az elosztót. 

És aztán jöjjön pár kép a műtétről... vigyázat fájni fog!

Már hallom is a gondolatokat a fejekben, hogy ha igényes volt a hölgy miért XBS kismegszakítókat raktunk fel? Hát azért mert bár igényes volt egy családi életheyzet következtében, és ráadásul ez nem tervezett kiadás volt anyagilag sajnos nem állt úgy mint szokott, így kérte, hogy ezeket később cseréljük már ki ha lehet. 

Tanulság! 

Ez nem egyedi eset. Számtalan helyre érkezünk a festők után. És egyszerűen nem győzzük elégszer hangsúlyozni. Emberek! A villamosság nem játék. Lehet egy lakás csilli-villi, de ha tűz- és balesetveszélyes akkor hiába szép színű a fal.... a korom mindig fekete. 

És igen tudjuk a villanyszerelők rossz emberek, mert sok pénzért csak rombolnak. Ám nézzük meg. A hangulatvilágítás itt is működött, de a konnektor földelés pontján potenciál emelkedés volt, nem is kicsi. Ami már életveszélyes szintre emelkedett. Ebben a lakásban már halálos áramütés is történhetett volna. A szerencsének volt köszönhető, hogy nem lett tragédia. Mint egy brazil őserdei levelibéka... szép színes... de nagyon veszélyes!

Ha tetszett a cikk, támogass minket egy Facebook megosztással!
Kattints a Facebook logóra! 
​Köszönjük!