Hogyan kell megakadályozni, hogy a macskák az elektromos vezetéket rágják?

Bár a család csodálatos kiegészítője, a macskaféléknek kialakulhat az elektromos vezetékek rágásának szokása. Amellett, hogy kellemetlen furcsaság, veszélyes lehet Önre és kedvenceire is. Bármely elrágott tápkábel áramütésveszélyt jelenthet kedvencei és családja számára. Tehát hogyan lehet elérni, hogy megszűnjenek és elhagyják őket?

Hadd adjon a BILD ELEKTRO néhány hasznos tippet arra vonatkozóan, hogyan lehet megakadályozni, hogy a macskák rágják a zsinórokat.

Először: Miért rágják a macskák a tápkábeleket?

A macska motivációja a vezeték rágására nem teljesen ismert, de van néhány elmélet. A macskának a tápkábel hasonlíthat egy zsákmányállat farkához, ami kiváltja ösztönüket támadásra. Noha senki sem tudja száz százalékig biztosan, hogy a macskák miért cselekednek úgy, ahogyan teszik, íme néhány lehetséges magyarázat a zsinórrágásra.

Obszesszív-kompulzív zavar

Bizonyos macskafajták hajlamosabbak az OCD-hajlam kialakulására. Ide tartoznak a burmai, a sziámi és a keleti rövidszőrű fajták. Ezeknek a fajtáknak a macskái vágyakozhatnak megrágni vagy esetleg ehetetlen ételeket megenni, például tápkábeleket!

Míg az OCD megnyilvánulhat a zsinórrágásban, ez a következőket is eredményezheti:

  • Ismétlődő farok üldözés
  • Túlzott tisztálkodás
  • Obszesszív szövet nyalás, rágás vagy szívás

Fog ​​problémák

Nem csak az emberek szenvedhetnek fogfájástól. A kiskedvence esetleg kellemetlen érzést érez, ami azt eredményezheti, hogy rág a fájdalom elkerülése végett. A macskák többségénél hároméves korukra fogágybetegség alakul ki, ezért fontos a rendszeres állatorvosi fogorvosi ellátás. Ez megőrzi macskájának egészségét, és a zsinórját is érintetlenül tartja!

Mozgáshiány

A macskának a zsinórrágás kényszere a mozgáshiányból is fakadhat. Ez különösen hangsúlyos az idősebb macskáknál, akiknél ízületi gyulladás alakul ki, és csökken a fizikai aktivitásuk és képességeik. Ha macskája kevésbé képes mozogni, felfedezni és gyakorolni, akkor unalmából zsinórokat rághat.

Orvosi kérdések

Az anyagcserét befolyásoló orvosi problémák, például a pajzsmirigy túlműködés, hajlamot teremthetnek a rágásra. Vizsgáltassa meg macskáját vérvizsgálattal erre és hasonló egészségügyi gondokra.

Feszültség

A stresszt vagy szorongást átélő macskák tápkábeleket rághatnak az érzelmi kellemetlenségek enyhítésére. Keressen néhány új játékot a macskájának, lehetőleg olyan anyagból, amely hasonló a zsinórhoz, amelyet szeret rágni. A gumiszerű játékok rágása csillapíthatja a szorongást, és elvonhatja a figyelmét a vezetékek rágásától.

Hogyan kell távoltartani a macskákat a vezeték rágástól?

Ha a zsinórrágás továbbra is fennáll, vigye el macskáját az állatorvoshoz, hogy felmérje és esetleg diagnosztizálja a lehetséges mögöttes állapotot.

Egyelőre íme néhány stratégia, amelyet a zsinórok és kedvence védelme érdekében alkalmazhat:

Mit kell zsinórra tenni a macskák rágásának megakadályozása érdekében

  • Fedje le a zsinórokat egy védőcsomagolásba, például gumicsőbe, vagy vezesse át PVC csöveken. Ez a burkolat megnehezíti vagy lehetetlenné teszi macskájának a zsinórok károsítását és potenciálisan önmaguk károsítását.
  • A zsinórokat mentol anyaggal, például Vicks VapoRub-val kell bevonni. Az erős illat megakadályozhatja a macskákat abban, hogy meg akarják rágni a bevont zsinórt. Hasonló taktika a csípős szósz alkalmazása a zsinórra, hogy kellemetlen íze legyen. 

A zsinórrágás elleni küzdelem egyéb módszerei

  • Kínáljon a macskának olyan alternatívákat, mint a karton, a recés játékok.. Ha egy rágcsálnivaló rendelkezésre áll, elterelheti a figyelmüket az élő vezetékekről.
  • Tartsa szórakoztatva macskáját azzal, hogy további figyelmet szentel neki. Ez enyhítheti a stresszt és a szorongást, amely a zsinórrágási viselkedést vezérelheti.

Bízzon a BILD ELEKTRO-ban a Villamos-biztonságtechnika szakértőiben

Legyen az ösztön, vagy  egészségügyi probléma vagy az érzelmi stressz eredménye, a megrágott kábelei  károsíthatják készülékeit, és veszélyes lehet a cica egészségére vagy a tiédre. Ne hagyd, hogy a potenciális veszély kialakulhasson. Hívd az ELMŰ ajánlással is rendelkező villanyszerelőket a BILD ELEKTRO telefonszámán  (70) 904-86-70, vagy írj emailt az info@bildelektro.net címre, hogy  kicseréljék a sérült zsinórokat - és macskája kilenc életének egy vagy többjét megkíméljék!

Ha tetszett a cikk, támogass minket egy Facebook megosztással!
Kattints a Facebook logóra! 
​Köszönjük!