A FI relé nem mindentől véd!
​Itt az ívhibavédelem!

Az elmúlt években Magyarországon több tucat olyan tűzeset volt, melyek keletkezési okai elektromos hibákra voltak visszavezethetőek. Ilyenek például a kábelek és vezetékek túlterhelése, nagy átmeneti ellenállás, rövidzárlat és ívhibák. Vajon ezek kiküszöbölhetők lettek volna megfelelően kiépített kismegszakítókkal és áram-védőkapcsolókkal? 
Az Eaton legújabb fejlesztése a legkorszerűbb végáramköri védelmet biztosítja, az RCBO (áram-védőkapcsoló beépített túláramvédelemmel) funkcióját kiegészítve a forradalmian új, univerzális ívzárlat érzékelő eszközzel (AFDD+). Az IEC 62606 szabványnak megfelelően az AFDD lehetővé teszi olyan rejtett ívhibák érzékelését és megszakítását, amelyek súlyos károkat okozhatnának. Az AFDD+ az integrált áramkörében egy algoritmus segítségével magas érzékenységgel biztosítja a veszélyes ívzárlatok jelenlétét jelző hibaáramok észlelését.

Ezek a soros és párhuzamos ívhibák kábelekben és vezetékekben, illetve hálózati szerelvényekben keletkezhetnek. Okai a külső hatás, vagy öregedést követően létrejött sérülések, a meglazult érintkezők vagy csatlakozások, figyelmetlenül kezelt vagy megfeszített vezetések, illetve közvetlenül a csatlakozóaljzatba csatlakoztatott készülékek ívhibái. Az elektromos berendezések soros és párhuzamos ívhibáit csak az AFDD készülékek képesek érzékelni. 

Az Eaton AFDD+ készülék digitális technológia (beépített jelfeldolgozás és intelligens áramjelalak-kiértékelés) segítségével valósítja meg a kellő érzékenységű hibaáram-észlelést. Mindemellett kiszűri a téves kioldásokat (például a fúrógépek kommutátor-szeletein keletkező íveket). Ez a digitális megfigyelőrendszer a különleges frekvenciájú ívhibákat képes megkülönböztetni és jelezni. Hibára történő kioldás esetén az Eaton AFDD+ készülék homlokfelületén láthatóak az állapotjelzések és részletes hibainformációk. Ez időt takarít meg a hibahely meghatározásban, így a gyors helyreállítás már könnyebb feladat.

Teljesen integrált, 3 az 1-ben készülék, mely teljes védelmet biztosít a végponti áramkörökben. Ívzárlat elleni védelmet, rövidzárlat és túláram elleni védelmet, földzárlati áramok elleni védelmet biztosít a kisfeszültségű háztartási és közületi hálózatokban. Ajánlott hálószobák és gyerekszobák villamos áramköreibe, továbbá óvodákba és időseket gondozó intézményekbe. Kórházakba olyan területekre, ahol magatehetetlen személyek tartózkodnak. Olyan épületekbe, ahol tűzveszély állhat fenn, például fafeldolgozó üzemek és raktárak, istállók, papír és textil feldolgozók, illetve faépületek és éghető építőanyagból készült szerkezetek számára. Fontos lehet még múzeumok és pótolhatatlan értékeket tartalmazó épületek részére, kiemelt középületek, továbbá közlekedési csomópontok számára: vasútállomások, repülőterek.

Ha tetszett a cikk, támogass minket egy Facebook megosztással!
Kattints a Facebook logóra! 
​Köszönjük!