Hogyan lehet egy végrehajtó iroda életveszélyes? 

Joggal feltételezheti az ember, hogy az a munkahely, az a kis iroda amiben dolgozik az biztoságos, hiszen eddig sem történt semmi baj. Mostani történetünkből az is kiderül, miért kötelező a vállalkozásoknak a telephelyen vagy irodában 3 évente Érintésvédelmi felülvizsgálatot tartatniuk. 

Érintésvédelmi felülvizsgálat, villámvédelmi felülvizsgálat, elektromos berendezések felülvizsgálata rövid határidővel, korrekt áron.

- Az a baj az Árammal hogy nem látszik ha baj van. -nyugtázta a megrendelő, miután felvázoltuk neki, hogy miért nem tudunk erre az 50 négyzetméteres irodára MEGFELELT Érintésvédelmi jegyzőkönyvet kiállítani.  (konkrétan időzített gyilkológép) 

A történetünk egy Végrehajtó irodában játszódik. Mindenkinek megvan a saját véleménye a végrehajtókról... ez is egy szakma... hasonlóan népszerű, mint a jegyellenőr, vagy a parkolóőré. Ez esetben viszont kellemes csalódás ért, mert egy meglepően szimpatikus, művelt, jószándékú idősebb emberrel hozott össze a sors.  Pár bemelegítő kérdés után hozzá is fogtunk a mérés elvégzéséhez.

Tipikus kezdet: A megrendelő gyorsan túl akar lenni az egészen, hiszen számára ez csak egy sokadik papír, aminek semmi jelentőssége nincs. Szerinte ez csak egy újabb pénzlehúzás. NGM rendelet írja elő, hogy minden vállalkozásnak kötelező megcsináltatni 3 évente az Érintésvédelmi felülvizsgálatot ( 10/2016 NGM (IV.05)).

Kultúrált, és jómodorú ember lévén tisztelettel és türelemmel megvárja a mérést, bár végig érezni a levegőben, hogy zavarom a napi rutint. 

Az 50 négyzetméteres, panellakásból kialakított irodában 8 kolléganő segítette a végrehajtó úr munkáját. Ez 8 db munkaállomás. Jeleztem előre, hogy a mérés ideje alatt áramszünetekre kell számítani, és legyenek szívesek a munkájukat felfüggeszteni. Ígérem gyors leszek... nem fogok sokáig zavarni. 

Ez kicsit olyan mint a fogorvosi szűrővizsgálat. Mindenkinek kellemetlen, de ha megakarjuk előzni a bajt akkor elkerülhetetlen. 

Laikusoknak is szánjuk a cikkeinket, így megpróbálok közérthető nyelven fogalmazni.  Szóval elosztó tábla... abban az időben amikor az épület készült minden akkor érvényben lévő szabványnak megfelelt. Mint lakás. Ez volt az első rendeltetésszerű feladata az ingatlannak. Azóta egy majd 10 fős iroda. Teljesen más funkcióval, és teljesen más korban. Ez a villanyszerelés is, mint oly sok helyen 30-40 éves. Aluminium vezetékek... régi 16A-es kismegszakítók. Érintésvédelmi relé (FI relé) nincs. (Aki most az irodájára ismer, vagy hasonlóságot vél felfedezni az keressen fel egy Érintésvédelmi felülvizsgálót... biztos ami biztos... vagy szóljon a főnökének, hogy náluk mikor járt utoljára)

Ám az iroda elsősorban nem a szemrevételezésen bukott el a vizsgálaton, hanem a műszeres mérés során.

Az egyik, hogy a festők valamikor visszanyomták a 3 pólusú normál 230-as dugalj földelési potenciált biztosító kis lemezkét szinte az összes konnektorban. Így hiába voltak bedugva az olyan elektromos berendezések, amik igényelték a földelés meglétét (I védelmi osztály), egyik berendezés sem volt a földelőhálózathoz csatlakoztatva. Így egy testzárlat esetén észre sem vették volna hogy valami hiba van, hiszen ÉV relé sem volt berakva. 

Ez mit jelent? Amennyiben feszültség kerül egy ilyen berendezés burkolatára, legyen mondjuk egy hűtő, és sem földelés sem ÉV relé nem védi az áramkört, akkor kizárólag túláram védelem van. Jelen esetben ez 16A. Ez azt jelenti, hogy ha valaki hozzáér, akkor kvázi villamos fogyasztóként bekerül a villamos körbe. Rajta keresztül áram fog folyni valamilyen irányba, ha máshoz nem ér hozzá, akkor a padló felé. Márpedig az emberi testnek elég jó villamos ellenálása van, ami azért fontos, mert minnél nagyobb az ellenálás, annál kisebb áram fog folyni. De annyira sajnos nem nagy az ellenálása, hogy ne follyon rajta keresztül áram.  Egy ilyen esetben könnyen elképzelhető, hogy ha az ember bekerül a körbe a 16A-es kismegszakító le sem old, és az ember az izomgörcs miatt addig marad a körben, míg onnan valaki ki nem szedi. 1 Amper áramerősség már halált okoz. Egy hagyományos panel vagy társasház régi szerelése ami a 90-es évek előtti, pedig lazán ráengedi az emberi testre a 16 Ampert. 

AC1: Általában semmi hatás
AC2: Általában semmi káros hatás
AC3: Szervi kár nem keletkezik. Az áram növekedésével és a behatási idő növekedésével visszafordítható szívritmuszavarok, pitvari fibrilláció és ideiglenes szívleállás várható. 2másodpercnél hosszabb idejű behatások esetén görcs szerű izom összehúzódások és nehézségek léphetnek fel a légzés során.
AC4: Veszélyes halálos hatások mint szívmegállás, légzésleállás, és súlyos égések léphetnek fel az AC3hatásain felül.
AC4.1 A szívkamra fibrilláció valószínűsége 5%
AC4.2 A szívkamra fibrilláció valószínűsége 50%
AC4.1 A szívkamra fibrilláció valószínűsége több mint 50%

A műszeres mérés során feltártuk, hogy több konnektor hibás, érintésvédelmi szempontból. Olyannyira, hogy volt olyan konnektor ahova oda sem volt húzva a három vezeték. Régen nem kellett, hiszen meleg padlóburkolatú helységben, ami lakásként üzemelt a szabvány nem írta elő. Ám azóta járt ott burkoló, és hideg burkolatra lett cserélve, valamint az ingatlan felhasználási jellege is megváltozott... és nem mellékesen eltelt vagy 30 év

Miért jó most ennek a Végrehajtónak? Mert ugyanúgy dolgozhat tovább.... nem veszekedtünk és kiabáltunk vele, hogy-hogy nem szégyelli magát... viszont kapott egy hibalistát. Tudja mi az amit ki kell javítattnia ahhoz, hogy nyugodtan tudjon -legalább e miatt- aludni. Kollégái életveszélyben voltak, csak idő kérdése volt, hogy mikör következik be a tragédia. Ráadásul, innentől ha tartja a velünk kialkudott időpontokat a javításra, akkor bármi fog is történni a jövőben felelősség már nem az övé. Hiszen ő minden a törvény által előírt kötelezettségét megtette ahhoz, hogy a bajt elkerülhesse. 

A műszer azonnal kijelzi a legkisebb hibát is.
A hűtő 1. érintésvédelmi osztályba tartozó villamos berendezés, így kötelező a földeléssel ellátott dugalj. Sajnos a földelés itt sem működött.
A képen látható, hogy a konnektor 3 pólusú, de valójában csak 2 vezeték van csatlakoztatva. A műszer azonnal jelezte a hibát.

Ha tetszett a cikk, támogass minket egy Facebook megosztással!
Kattints a Facebook logóra! 
​Köszönjük!